Zelf sjabloneren - tips om sjablonen schilderen

Verschenen op 20/10/2013 in de rubriek ->

Sjabloneren kan je op verschillende ondergronden en met verschillende soorten verf. Voor muren en wanden gebruik je latex, en voor een speciaal tintje kan je metalicverf gebruiken.
Voor textiel dat gewassen moet kunnen worden is het textielverf, als het niet hoeft gewassen te worden dan kan het met acrylverf. Voor hout- en aardewerk gebruik je lakverf op waterbasis en voor tegels is speciale tegelverf verkrijgbaar.

Je kunt bij het sjabloneren op textiel na alle genoemde verfsoorten in iedere gewenste kleur laten mengen.  Voor het begin van sjabloneren maak je de ondergrond stof- en vetvrij met een gewone doek met amoniak of gebruik een sopje met dreft.
Teken de contourlijnen over van het karton over op een doorzichtige plastic.

Je kunt ook een mal maken van papier of karton: je haalt carbonpapier bij de boekhandel, je legt het onder je uitgekozen figuur, trek de contouren na met een pen en knip het sjabloon uit.
Om de sjablonen uit te snijden gebruik je best een scherp mes. Verwijder de uitgesneden figuur, en het deel dat overblijft is het sjabloon zelf waarmee je kan gaan sjabloneren.

Starten met sjabloneren

Hou het sjabloon vast tegen de muur, of plak het vast met schilderstape.
Neem wat verf op een kwast en dop het meeste eraf op een doek of vod, de verf zou anders gaan druipen bij het sjabloneren. Breng de verf nu aan door in het sjabloon te tamponeren, doe dit door een kloppende beweging met de kwast te maken.
Herhaal voorgaande stap tot je tevreden bent over de densiteit van de kleur.

Je kunt natuurlijk ook een spuitbus gebruiken om te sjabloneren. Gebruik niet te veel verf in eens en dek de omgeving goed af. Zorg ervoor dat je niet te veel verf gebruikt, anders krijg je lopers.

Haal daarna voorzichtig het sjabloon weer weg, en deze kan gebruikt worden op een nieuwe plaats.
Een groot sjabloon wordt ook vaak geprojecteerd op de muur met een beamer. Teken de contouren over van de beamer, en schakel daarna het apparaat terug uit. Daarna kleur je het figuur in met verf.