Waarom een condensketel onderhouden

Verschenen op 12/04/2014 in de rubriek Techniek -> Energie

Men raadt iedereen aan die een aardgasketel heeft die ouder is dan 20 jaar sowieso te laten vervangen door een nieuwe en zuinige condensatieketel. Bij wet is het nu verplicht voor iedere nieuwbouwwoning of grote verbouwingen.

Bij het plaatsen van een nieuwe condensatieketel op aardgas zijn er trouwens premies waarvan je kunt genieten. Zo krijg je van eandis direct al 125 euro terug wanneer je je aankoopfactuur kan voorleggen. Daarnaast geven sommige merken ook nog eens een korting. Bijvoorbeeld Bulex, die gaven 75 euro terug wanneer je even via hun stand passeerde op een van de vele beurzen waar zij verleden jaar op stonden. Deze terugbetaling ontvang je al vrij snel op je rekening.
Daarnaast is er ook nog eens de 40% belastingsvermindering die je krijgt van de Federale Overheid.

Bij het plaatsen van een nieuwe condensatieketel neem je er dan wel bij dat je verplicht bent een onderhoud op je HR-top ketel te laten uitvoeren. Dit is minstens 2-jaarlijks verplicht.

Laat de condensatieketel onderhouden, en doe dit niet enkel omdat het verplicht is. Het bevorderd ook de goede werking van de ketel. Het rendement zal dalen wanneer de ketel langere tijd niet meer is gebruikt. Een onderhoud condensatieketel betaalt zichzelf dus terug in een lagere energiefactuur.

Een onderhoud op een condensatieketel geeft je ook meer kans op een langere levensduur, zonder noemenswaardige brokken. Dit resulteert dan terug op een lagere factuur aan wisselstukken gedurende het leven van uw HR-top ketel.

Tevens is ook de factuurprijs van een onderhoud fiscaal aftrekbaar.
Een laatste voordeel is dat de uitstoot van het koolmonoxide (CO) kan beperkt worden (tot liefst zelfs geen). Slecht onderhouden condensatieketels hebben een grotere kans op een CO-vergiftiging. Door de ketel te onderhouden wordt de uitstoot van dit koolmonoxide en stikstofoxiden tot een minimum herleid. Op dat moment denkt u dus ook aan de natuur.

Nog steeds niet overtuigd van het voordeel dat een condensatieketel kan opleveren? Dan kan je op de website van energiesparen.be je winst berekenen wanneer je een oudere stookketel (we spreken hier dan van ketels van 20 jaar of ouder) wilt laten vervangen door een condensatieketel. Kijk hiervoor op http://www.energiesparen.be/oud/energiewinst/condensatieketel.php.