Open haarden

Verschenen op 29/12/2014 in de rubriek Interieur -> Kachels

Klassieke open haarden

Open haarden
Bekijkt men het vanuit een puur rationeel gezichtspunt, dan is vooral een 'klassieke' open haard met een ambachtelijk vervaardigde stookplaats van gemetselde chamottestenen niet aan te raden. De effectiviteit ligt tussen 10% en 200/o, of anders gezegd, het grootste gedeelte van de warmte gaat onbenut door de schoorsteen naar buiten.
De intense stralingswarmte van het vuur warmt de ruimte niet gelijkmatig. Voor het vuur begint men snel te transpireren, terwijl de rug afkoelt.
Daar komen ook nog de tochtverschijnselen bij, die door het grote temperatuurverschil ontstaan. De lucht in de ruimte wordt snel droog en men moet het brandgevaar bij verkeerd gebruik niet onderschatten.
Daarom mogen dergelijke open haarden alleen onder toezicht en -volgens de wet voor bescherming tegen emissie - bij gelegenheid worden gestookt. Als brandstof is uitsluitend hout toegestaan - het verwarmen met andere vaste brandstoffen, zoals briketten, is verboden.

Open haarden met inzet/open haarden voor de verwarming

Om deze reden worden open haarden tegenwoordig meestal met een inzet gebouwd. Voor de industrieel vervaardigde inzet van gietijzer of stalen platen bevindt zich een glazen deur, waardoor de open haard open en gesloten gebruikt kan worden. De bouw van de inzet leidt zelfs bij een geopende deur al tot een duidelijk hoger verwarmingsvermogen: de effectiviteit ligt bij 300/o. Blijft de glazen deur gesloten, dan kan men zelfs 700/o en meer bereiken. Het plezier van een open vuur wordt door hoogwaardige inzetten geenszins beperkt: bij het open gebruik verdwijnt een liftdeur in de rookvang - het optisch effect is dezelfde als bij een gemetselde open haard.
De inzet toont zijn voordelen.