Een exotische vloer of parket van kokospalm

Verschenen op 08/12/2015 in de rubriek Interieur -> Vloeren

Kiezen voor vloer of parket van kokospalm
Vloer van kokospalm

Een palmstam bevat geen jaarringen en de harde laag bevindt zich aan de buitenkant van de stam. De kern is dan weer te zacht om te worden gebruikt. Dat is volledig het tegenovergestelde van wat we gewoon zijn bij houtstammen. Maar dat betekent geenszins dat kokospalm zich zomaar door 'gewone' houtsoorten laat vloeren, want zowel op esthetisch als kwalitatief vlak heeft deze palmsoort als vloermateriaal heel wat troeven achter de hand.

Zo geeft de diepe donkere kleur met aparte bruine tekeningen uw vloer een warm, rustiek maar tegelijk bijzonder exclusief karakter. Omwille van die donkerbruine kleur wordt kokospalm wel eens vergeleken met wengé en dat wordt niet voor niets 'het zwarte goud' genoemd.

Waarom kiezen voor een parketvloer van kokospalm?

Daarnaast is kokospalm vooral erg hard en duurzaam. Het is zelfs harder dan eik en leunt nog het dichtst bij tropisch hardhout aan. De kokospalm die gebruikt wordt voor parketproductie komt namelijk van het onderste gedeelte van de stam, waar het palmhout het oudst, zwaarst en dus duurzaamst is. De stam van een kokospalm, die gemiddeld een diameter van 20 tot 30 centimeter heeft, wordt in de loop der jaren immers niet dikker, enkel langer. Bovendien komen in het onderste gedeelte van de stam veel meer vaatbundels voor. Deze karakteristieke rechte, donkergekleurde vaatbundels nemen van binnen naar buiten toe in aantal. Op die manier neemt ook de massa toe, wat meteen verklaart waarom enkel het buitenste gedeelte van de stam bruikbaar is.

De uitgekiende productiemethode zorgt er in elk geval voor dat een parketvloer van kokospalm qua slijtvastheid en duurzaamheid een wissel op de toekomst is. Net als andere parketsoorten zijn kokospalmvloeren geschikt voor zowel klassieke als meer trendy interieurs.

Nog een belangrijke eigenschap van de kokospalm-vloer is zijn milieuvriendelijkheid. Kokospalmen deden immers voorheen enkel dienst als producent van kokosnoten en kokosolie en werden zodra ze daarvoor te oud geworden waren gewoon omgehakt. Nu ontdekt is dat ze ook uitstekend gebruikt kunnen warden als houtleveranciers, krijgen ze als het ware een tweede leven. Bij u op de vloer.

Kokospalmparket wordt gelakt of geïmpregneerd met natuurlijke olie, al dan niet met pigmenten. Dit maakt het onderhoud eenvoudig en vergelijkbaar met dat van andere parketsoorten. Een regelmatige beurt met de stofzuiger of een lichtjes bevochtigde doek moet vermijden dat zandkorrels of andere vuildeeltjes uw parket beschadigen. Ook voor palmvloeren zijn naaldhakken af te raden omdat ze door de afwerklaag heen kunnen prikken.
Kokospalm kan rechtstreeks op beton worden aangebracht en is daardoor ideaal in combinatie met vloerverwarming. Een handige doe-het-zelver kan deze parketvloer zelf leggen, al bespreekt hij best vooraf met de fabrikant alle details.

De duurzaamheid van een parketvloer van kokospalm:

 • Vochtbestendig: 6/10
 • Onderhoudsvriendelijk: 7/10
 • Slijtvastheid: 9/10
 • Thermische belasting: 7/10

Pluspunten van een kokospalmvloer:

 • zeer hard en duurzaam
 • mooi en exclusief
 • milieuvriendelijk
 • makkelijk te onderhouden
 • zelf te leggen

Minpunten van vloeren van kokospalm:

 • niet waterbestendig
 • gevoelig voor naaldhakken
 • niet geluiddempend