Schuren met een parketschuurmachine

Verschenen op 06/08/2014 in de rubriek Techniek -> Materiaal

Een parket schuren kan handmatig met een stukje schuurpapier, maar dat begint al snel te vervelen en heeft niet zo'n goed resultaat ook. Vandaar dat de parketschuurmachine wordt aangeraden.
Om te starten met schuren is het best om eerst de volledige ruimte leeg te maken, zodat je alles in 1 keer kan schuren met de parketschuurmachine. Staan er nog objecten in de ruimte, of is de ruimte slechts gedeeltelijk afgewerkt met parket? Bedek dan de rest, want stof komt onvermijdelijk voort met een parketschuurmachine, wat de fabrikanten ook beweren, 100% stofvrij bestaat niet.

Om het parket te beginnen schuren met de parketschuurmachine is een korrel 40 aangeraden, daarna wordt steeds een kleinere korrel gebruikt om een ideaal resultaat te krijgen met de parketschuurmachine. Wanneer het parket afgewerkt wordt met 2 lagen vernis, dan is het aangeraden om tussen de vernisbeurten de parketschuurmachine te gebruiken met een korrel van 100 tot 120. Dit is zeer fijn, en zal de eerste laag vernis niet kapotmaken. Het voordeel hierdoor is dat de tweede laag ook beter zal hechten en het uiteindelijke resultaat zal ook veel beter zijn.
Ook is het gebruik van een stofmaskertje aan te raden tijdens de schuurbeurten met de parketschuurmachine.

Hou er rekening mee dat de vloer effen moet zijn en losse planken worden bijgevolg best eerst vastgespijkerd. Let erop dat de spijkerkop ingedreven is, want dat kan negatieve gevolgen geven voor de parketschuurmachine.
Wat verder nog belangrijk is dat u bij het schuren gelijkmatig verder rijdt met de parketschuurmachine. Stilstaand schuren zal oneffenheden veroorzaken die u later wellicht zult terugzien in de vloer. Opletten dus! Beter is ook haaks op de banen te schuren. Beter 5 keer oppervlakkig en sneller dan 1 keer hard en traag. De parketschuurmachine zal het beste resultaat leveren wanneer u meerdere keren met verschillende korrelstructuren schuurt.
Het is tevens ook aangeraden minstens 3 keer de vloer te schuren indien de vloer nieuw is. Wanneer je met een gelakte vloer zit is het beter zelfs een vierde keer de parketschuurmachine haar werk te laten doen.
Voor een nieuwe vloer: eerst korrel 40, daarna 60 en dan 100
Voor een oude vloer: eerst korrel 24 (erg ruw - voor het nivelleren van erg oneffen oppervlakten), daarna 40, 60 en afwerken met 100 tot 120.

Veel succes !