Parketvloer van hout: plankenkoorts

Verschenen op 17/12/2015 in de rubriek Interieur -> Vloeren

Tot de parketten rekent men het massieve parket, waaronder het massieve mozaïekparket, het lamparket, het parket met tand en groef en de massieve kopshouten vloer en het meerlagig parket.

Kiezen voor een houten parketvloer
De elementen (stroken of blokjes) van massief parket bestaan uit één laag massief hout en worden nooit in de breedte samengesteld. Meerlagig parket en houtfineervloeren zijn houten vloerbedekkingen waarvan de stroken in de dikte uit meerdere lagen zijn opgebouwd, bestaande uit een massief houten slijtlaag op een drager van plaatmateriaal. Het zijn meestal afgewerkte, legklare vloerbedekkingen.

Bij een plankenvloer zijn de elementen meestal groter dan bij parket. Houtfineervloeren hebben een slijtlaag van minder dan 2,5 millimeter dikte, terwijl de massief houten slijtlaag bij plankenvloeren en parket minstens 2,5 mm dik is
op het ogenblik van de plaatsing. De vloeren kunnen niet-filmvormend (olie, was) of filmvormend (vernis) afgewerkt worden. De manier van plaatsing verschilt naargelang het houten vloertype. De meest frequent gebruikte plaatsingswijzen zijn genageld, genageld-gelijmd, gelijmd en zwevend.
Onderparket is een houten ondervloer die zelf op een draagvloer (betonvloer of houten balklaag) of op een dekvloer wordt aangebracht en als drager voor de houten vloerbedekking dient. Het kan bestaan uit massief hout (mozaïekparket) of uit plaatmaterialen op basis van hout, zoals spaanplaten. Bij een gelijmde plaatsing heeft het onderparket voldoende interne cohesieve sterkte om trek- en afschuifkrachten aan het contactoppervlak met de lijmlaag op te nemen.

Mozaïekparket is opgebouwd uit lamellen (kleine rechthoekige strookjes massief hout) die tot vierkanten kunnen worden samengevoegd die men dan op hun beurt tegendraads en volgens een bepaald motief samenvoegt tot panelen. Het meerlagige mozaïekparket is een variante op het massieve mozaïekparket waarbij de lamellen op een plaat (multiplex, spaanplaat) worden samengevoegd volgens een bepaald motief. De panelen zijn voorzien van een tand- en groefverbinding. Mozaïekparket wordt doorgaans op een dekvloer gelijmd. Meerlagige mozaïekparket kan ook mits bepaalde voorwaarden niet-hechtend geplaatst worden. Bij de meest courante motieven horen het dambord-, visgraat-en vlechtmotief. Een bijzondere vorm van mozaïekparket is het lamel op kant, waarbij de smalste kant van de lamel op de ondergrond geplaatst wordt.
Lamparket bestaat uit stroken zonder tand en groef die naast elkaar gelegd worden volgens een bepaald motief, zoals visgraat of Hongaarse punt. Deze parketvloeren zijn niet-zelfdragend: ze worden bevestigd hetzij op een doorlopende draag- of dekvloer, hetzij op een houten ondervloer die op een draag- of dekvloer gelijmd of genageld wordt.

Parket met tand en groef (ook wel strokenparket genoemd) is een massieve parketvloer waarvan de elementen voorzien zijn van een tand- en groefverbinding en doorgaans 40 tot 110 mm breed zijn. Wanneer de elementen breder zijn, wordt de vloerbedekking tot de plankenvloeren gerekend. Deze parketvloeren kunnen zowel genageld, gelijmd als zwevend geplaatst worden.
Kopshouten vloeren zijn samengesteld uit blokjes massief hout waarvan de vezelrichting loodrecht staat op het zichtvlak.

Parket is niet alleen een gewaardeerd en duurzaam product omwille van zijn mooi uitzicht, maar staat ook bekend om zijn technische eigenschappen. Het is om te beginnen een natuurlijk product met een zeer grote levensduur dat verkrijgbaar is in vele houtsoorten en kleuren. Parket is warmte-isolerend en kan onder bepaalde voorwaarden perfect toegepast worden op vloerverwarming. Parketvloeren zijn ook erg onderhoudsvriendelijk, hygiënisch en niet allergeen. Het kan verder in verschillende patronen, zoals het gekende visgraatpatroon of in de vorm van ruiten, gelegd worden. Tot slot laat een parketvloer zich ook makkelijk aanpassen en herstellen, terwijl fineer- en laminaatvloer zelfs mee verhuisd kunnen worden.

Het probleem is dat met de immer toenemende vraag naar parket de plaatsing ervan niet altijd met de vereiste ernst en zorg gebeurt. Dit is niet alleen negatief voor de klant, maar ook voor het imago van de parketplaatsers en de hele sector tout court. Daarom werd in 2001 de vzw Dé Parketplaatsers opgericht. Deze vereniging groepeert de parketbedrijven in Vlaanderen en verdedigt specifiek hun belangen. De parketfederatie is een onderdeel van de beroepsfederatie Confederatie Bouw - Vlaamse Schrijnwerkers en telt inmiddels als zo'n 160 leden. Ruw geschat komt dit neer op ongeveer een derde van de actieve parketplaatsers in Vlaanderen. De vzw Dé Parketplaatsers heeft zich tot doel gesteld het imago van de parketbedrijven te verbeteren en het vakmanschap binnen de sector te promoten. Dat gebeurt enerzijds door degelijke en geactualiseerde opleidingen te organiseren. Daarnaast wordt er ook een kwaliteitslabel toegekend door een commissie bestaande uit vertegenwoordigers van de bouwfederatie, fabrikanten en leveranciers, architecten, consumenten en parketplaatsers. Dit label, dat alleen wordt uitgereikt aan bedrijven die minstens 15 jaar ervaring hebben of een gedegen opleiding bij de vereniging genoten hebben, wordt elk jaar opnieuw geëvalueerd en dient als waarborg voor zowel de bouwheer, architect als klant. Op die manier kan er nagegaan worden of de plaatser in kwestie zijn werken uitvoert volgens de regels van de kunst en de geactualiseerde normen respecteert.

Vloerverwarming onder parket is mogelijk, maar hou er rekening mee dat hout een isolerende werking heeft.
Hierdoor kan de werking van de vloerverwarming vertraagd worden. Verder is het belangrijk dat de vloerverwarming pas na het leggen in stappen wordt aangezet. Omdat bij bepaalde houtsoorten in combinatie met vloerverwarming krimping kan optreden, vraagt u hieromtrent best altijd advies van uw parketplaatser.

Naast vegen en stofzuigen wordt de levensduur van parketvloeren danig verlengd door middel van een periodieke vernieuwing van de afwerklaag. Gelakt parket kan bijvoorbeeld een paar keer per jaar behandeld worden met een beschermende polishlaag die gelijkmatig over de vloer wordt aangebracht. Deze laag laat dan toe de vloer licht vochtig te reinigen met een neutraal schoonmaakmiddel. Geoliede vloeren worden best schoon gehouden met zeepolie, waarna de vloer wel meteen drooggemaakt dient te worden. Een periodieke beurt met onderhoudsolie doet de rest. Parketvloeren die met was afgewerkt zijn worden best regelmatig geboend.

De duurzaamheid van een parketvloer:

  • Vochtbestendig: 6/10
  • Onderhoudsvriendelijk: 7/10
  • Slijtvastheid: 8/10
  • Thermische belasting: 6/10

Pluspunten van een vloer met parket:

  • grote keuze in houtsoorten, patronen en afwerking
  • lange levensduur
  • warm
  • onder bepaalde voorwaarden te combineren met vloerverwarming

Minpunten van parketvloer:

  • gevoelig voor luchtvochtigheid
  • vergt periodiek onderhoud