Condensatieketel plaatsen ter vervanging van een oude brander

Verschenen op 13/06/2015 in de rubriek ->

Reden 1: Een besparing tot 35%
Door je oude ketel te vervangen door een condensatieketel kan je je energiefactuur verminderen met 35%.
Dat komt doordat een condensatieketel de warmte gebruikt die aanwezig is in de verbrandingsgassen. Bij klassieke verwarmingketels gaat die warmte verloren door de schoorsteen.

Plaatsen condensatieketel prijs - Vaillant condensatiebrander
Reden 2: Een rendement tot 109%
Het rendement van oude verwarmingsketels die nu nog in gebruik zijn, bedraagt slechts 88 procent. Bij de nieuwste condensatieketels loopt het rendement op tot 109 procent.

Reden 3 Ook voor warmwaterproductie
Een condensatieketel kan worden gecombineerd met een warmwaterboiler. Zo condenseren sommige ketels eveneens voor de productie van warm water, en bespaar je dubbel: voor verwarming én voor warm water.

Reden 4: Geen schouw nodig
Condenserende ketels zijn gesloten ketels: voor de afvoer van de rookgassen hebben ze geen schoorsteen nodig. De rookgassen worden afgevoerd via een kanaal dat verbonden is met het dak of een buitenmuur. Dat is extra voordelig: je hoeft geen schoorsteen te bouwen of te renoveren, en je kan je ketel eender waar installeren: in de kelder, in de garage of op zolder. De afstand van de condensatieketel tot de buitenmuur of het dak kan, afhankelijk van het type en de installatie, zelfs tot 15 á 20 meter (en méér) bedragen.

Reden 5: Milieuvriendelijk
Condensatieketels stoten tot 10 keer minder CO (koolstofmonoxide) en NOx (stikstofoxide) uit dan een klassieke verwarmingsketel. Een condensatieketel is bovendien gemakkelijk combineerbaar met een milieuvriendelijk zonne-energiesysteem. Zo kan je tot 50% besparen op de productie van je warm water.

Reden 6: Veilig
Condenserende ketels maken gebruik van een zogenaamd gesloten systeem. Een ingebouwde ventilator zuigt verse buitenlucht aan en stuwt de verbrande gassen naar buiten. Een condensatieketel haalt voor zijn verbranding dus geen lucht uit de kamer zelf, maar zuigt lucht van buitenaf aan.

Reden 7: Snel terugverdiend
Wie een oude stookketel vervangt door een condensatieketel, kan rekenen op een fiscaal voordeel. Ook gemeente- en stadsbesturen, evenals sommige provinciebesturen en netbeheerders geven een premie. Meer info hierover vind je op www.energiesparen.be en op www.curbain.be

Reden 8: Eenvoudig in installatie en onderhoud
Een condensatieketel wordt geleverd als een compleet gemonteerde, compacte ketel met ingebouwde brander. Dat maakt de ketel gemakkelijk te installeren. Condensatieketels zijn ook erg onderhoudsvriendelijk. Sommige types geven automatisch weer als zich een storing voordoet, of als de ketel een onderhoudsbeurt nodig heeft.

Reden 9: Voor elke woning
Condensatieketels zijn beschikbaar in veel verschillende types. Er zijn staande ketels en wandketels, met of zonder warmwaterproductie, en in veel verschillende vermogens. Voor elke woning bestaat wel een geschikte oplossing, op gas of stookolie.

Reden 10: De nieuwste types condensatieketels zijn nog zuiniger
Voortdurend wordt gezocht naar oplossingen die een condensatieketel nog zuiniger en milieuvriendelijker maken.
De meest recente types hebben een brander die dieper moduleert. Daardoor kunnen deze ketels werken op een lager vermogen en verbruiken ze nog minder.
Een ketel van 14 kW bijvoorbeeld die moduleert tussen 17% en 100% van het eigen vermogen, zal moduleren tussen 2,38 kW en 14 kW. Dat maakt hem bij uitstek geschikt voor lage-energiewoningen, want deze woningen hebben een laag vermogen nodig voor de verwarming, maar vragen een hoger vermogen voor de warmwaterproductie.

Ook voor een normale woning zijn ketels met een modulerende brander een prima oplossing: in het voorjaar en het najaar, wanneer er minder warmte gevraagd wordt, zullen ze werken op een nog lager vermogen, waardoor ze nog energiezuiniger zijn.
Daarbovenop hebben de modernste condensatieketels een hoogrendementspomp die 50% minder elektriciteit verbruikt dan een gewone modulerende pomp.
Het gevolg? Nogmaals een extra besparing.