Plafond verlagen

Verschenen op 20/05/2014 in de rubriek Interieur -> Binneninrichting

Bij een verbouwing kan je altijd overwegen om een plafond te verlagen. Er zijn verschillende reden waarom een plafond verlagen een goed idee is.
Zo krijg je de kans om extra isolatie boven het verlaagde plafond te stoppen. Soms is het niet altijd eenvoudig of mogelijk om de ruimte goed te isoleren boven de kamer. Vaak zijn de plafonds toch hoog genoeg waardoor het mogelijk wordt om te kunnen een plafond verlagen.

Eveneens is het ook mogelijk om de verlichting aan te passen en het verlaagd plafond af te werken met types van jouw voorkeur in plaats van de standaard geplakte plafond.
Een plafond verlagen wordt het meest gedaan door profielen te plaatsen uit metaal en afgewerkt met gipsplaten. In de handel wordt u ongetwijfeld meer uitleg verschaft over hoe je uw plafond kan verlagen.
Een eerste punt waar aandacht moet worden aan besteed is de hoogte. Tot hoe laag zal je het plafond verlagen? Als het enkel gaat om inbouwen van verlichting en wegstoppen van elektrische of andere leidingen volstaat het meestal plafonds te verlagen met een 10-tal centimeter.
Bepaalde de juiste hoogte en markeer op de muur. Het is interessant om een akoestische dichtingsband te voorzien. Boor de basisprofielen op de juiste plaats waarna de op maat gezaagde profielen kunnen geplaatst worden.

Om verder te gaan met het verlagen van het plafond dienen de profielen die aan de muren hangen afgewerkt worden met profielen die overlangs in de kamer worden gemonteerd. Kruisverbinders zijn hier de ideale hulpstukken om de profielen vast te steken op elkaar.

Isolatie kan nu worden toegevoegd bij het verlagen van het plafond. Er zijn veel soorten isolatiemogelijkheden (bekijk hiervoor onze rubriek isolatie)
Nu kunnen de gipsplaten aan de profielen bevestigd worden. Hou hierbij rekening met de uitsparingen die nodig zijn voor verlichting of andere zaken (bijvoorbeeld audioboxen, ventilatie, …)
Nu het plafond verlaagd is kan de afwerking beginnen. Veelal wordt dit gewoon geschilderd met de gepast verf. De gaten in de gipsplaten kunnen afgewerkt worden met vulpasta alvorens er geschilderd wordt.

Een plafond verlagen is niet echt moeilijk zo blijkt, wel kan het lastig zijn om constant naar boven te kijken. Vraag hulp met het plaatsen van zware stukken. Met twee lukt het altijd beter om een plafond te verlagen.