Politoeren van hout: de techniek van politoer

Verschenen op 29/07/2015 in de rubriek ->

De natuurlijke kleur om te politoeren met schellak is wat oranje; hij is echter ook te koop in gebleekte vorm (kleurloos) en voorzien van kleurstof of pigmenten.
Schellak kan niet goed tegen vloeistoffen (water, alcohol) en hitte: dat is de reden dat nieuwe meubelen er nog zelden mee worden afgewerkt. Het is veeleer een techniek om oude meubelen in de oude staat te herstellen en nieuwe meubelen in oude stijl te maken.

Politoeren en technieken van politoer met hout
Van schellak (vlokken of stukjes) kunt u zelf politoer maken, maar er is ook kant-en-klare politoer te koop, bijna kleurloos en in diverse kleuren.
De voor politoeren benodigde producten kunt u soms kopen bij winkels voor kunstenaarsbenodigdheden, sommige gespecialiseerde verfwinkels en meubelrestauratieateliers die ook een winkel met onderhoudsproducten en dergelijke hebben.

Politoer bestaat uit schellak (een natuurproduct) en het oplosmiddel ethanol (alcohol, zoals in jenever). Maar zuivere alcohol is duur, door de hoge accijns. Brandspiritus is zuivere, met een blauw gekleurd middel gedenatureerde (voor consumptie ongeschikt gemaakte) alcohol, maar deze kan de politoer een blauwzweem geven. In plaats daarvan kunt u bij de apotheek enkele andere geschikte oplosmiddelen kopen: geketoneerde ethanol en methanol. Verder kunnen er aan politoer nog onder meer Arabische gom, droogversnellers en kleurstoffen of pigmenten zijn toegevoegd.

Gepolitoerde oppervlakken worden vaak afgewerkt met was, voor de glans.