Premies en belastingsvoordeel bij aardgas

Verschenen op 11/04/2014 in de rubriek Techniek -> Energie

Kiezen voor een moderne verwarmingsinstallatie op aardgas betekent op zich al een besparing, wegens het uitstekende rendement. Maar wist u dat energiebesparende investeringen vaak recht geven op premies en belastingvoordeel?

PREMIES

 • Voor een condensatieketel op aardgas In Vlaanderen ontvangt u een eenmalig bedrag van 125 euro (voor beschermde afnemers 150 euro) wanneer u een 'HR TOP'-condensatieketel op aardgas laat plaatsen door een geregistreerde aannemer.
  Deze premie is bestemd voor particuliere gebruikers, verhuurders en syndici, bij de installatie in een bestaande woning of appartement.
 • Voor een gesloten 'hoog rendement'-aardgaskachel met label HR+
  De Koninklijke Vereniging van Belgische Gasvaklieden (KVBG) wil met een speciale actie een extra steentje bijdragen om de uitstoot van CO2 te beperken. Vandaar een promotie rond gesloten aardgasradiatoren of -kachels: de premie voor de installatie bedraagt 150 euro voor elk nieuw aangesloten toestel, op voorwaarde dat de installatie gebeurt door een `Cerga-installateur'. Dat is een erkende vakman die beschikt over een kwaliteitslabel voor aardgasinstallaties. Het volstaat om op www.aardgas.be uw postcode in te tikken om meteen een lijst te krijgen van alle erkende Cerga-installateurs in uw buurt.
  Deze premie is bestemd voor particulieren, verhuurders en syndici.
  Vraag naar een aanvraagformulier bij uw installateur.
 • Kijk ook na of uw stad, gemeente of provincie een premie geeft voor bepaalde energiezuinige ingrepen. U komt het meteen te weten op de website van Eandis (Klant > Energie besparen > Premies)

BELASTINGVOORDEEL

De federale overheid geeft u een belastingvermindering voor heel wat energiebesparende investeringen, onder meer:

 • voor de vervanging van uw oude verwarmingsinstallatie door een nieuwe condenserende ketel
 • voor het onderhoud van uw aardgasketel: voor de kosten van het regelmatige onderhoud, het afstellen van de brander en het reinigen van de installatie. Dus niet voor de herstelling van defecte installaties en eventuele wisselstukken.

Alle erkende maatregelen kunt u voor 40 procent in mindering brengen. Er gelden wel maxima: voor de totaliteit van de uitgaven die u maakte in 2008 is er een maximum van 2 650 euro. Voor uitgaven in 2009 is het maximum 2 770 euro. De datum waarop u de factuur betaalt, is daarbij bepalend.
Om deze belastingverminderingen aan te vragen, hoeft u geen aparte formulieren in te vullen. U moet gewoon de factuur en een betalingsbewijs bij uw belastingaangifte voegen.
Belangrijk: u moet de werken laten uitvoeren door een geregistreerde aannemer.
De belastingvermindering voor energiebesparende investeringen is van toepassing voor eigenaars én huurders, op voorwaarde dat u de investeringen kunt bewijzen met een factuur op uw naam.

Nieuw!
Wilt u investeren in energiebesparende maatregelen en gaat u hiervoor een lening aan, dan krijgt u van de federale overheid een korting van 1,5 % op de intrestvoet.