Aanvoerleidingen
De te gebruiken materialen en de wijze van aanleggen moeten voldoen aan de eisen van het waterleidingbedrijf. Als je ergens een sanitair toestel wilt (bij)plaatsen moet de diameter van de aanvoerleiding hiervoor juist zijn gedimensioneerd (de meeste leidingen hebben een diameter van 15 mm). Je kunt dus niet zomaar een fonteintje op zolder vervangen door een badkuip.
Afvoerleidingen
De afvoerleiding is aangesloten op de riolering. Om te voorkomen dat luchtjes uit de riolering via het sanitaire toestel ontsnappen en in het vertrek komen, begint iedere afvoer met een stankafsluiter, ook wel sifon genoemd. Het principe van een sifon
is dat een bepaalde hoeveelheid van het af te voeren water achterblijft (waterslot) en de leiding afsluit. Zou het water verdampen, bijvoorbeeld tijdens de vakantie wanneer de toestellen enige weken niet gebruikt worden, dan raakt de sifon leeg en kunnen rioolluchtjes in huis komen. Hetzelfde kan voorkomen als het afvoerleiding-systeem niet voldoende 'belucht' is. Op het afvoerleidingsysteem moet een beluchtingspijp zijn aangesloten. Tijdens de piekuren blijkt deze pijp nogal eens onvoldoende te zijn, met als gevolg dat de beluchting plaatsvindt via de sifons; deze worden leeggezogen. Dit is te voorkomen door méér beluchtingspijpen aan te brengen.
Bij de closetpot en het urinoir is de sifon een onderdeel van het toestel. Het bekersifon onder een wastafel moet gemakkelijk te demonteren en te reinigen zijn. Doe je dat regelmatig (met heet water en soda), dan voorkom je verstopping. De vloersifon in douchebak en schrobputje dient eveneens van tijd tot tijd gereinigd te worden. Het geperforeerde roostertje is los te schroeven of er gewoon uit te tillen. Wil je een douchebak aanbrengen, bedenk dan dat deze sifon ruimte vraagt. Je moet óf een uitsparing van 25 cm in het vierkant en 10 cm diep in de vloer maken, óf de douchebak wat verhoogd opstellen. In het laatste geval kan de afvoer over de vloer op een bestaande leiding aangesloten worden. De afvoerleiding moet op 'afschot' worden aangelegd (1 à 2 cm per meter). Bij een minder goede werking van een afvoer kun je beter de zaak demonteren en met heet water schoonmaken dan je toevlucht zoeken tot
chemische reinigingsmiddelen die slecht voor het materiaal en het milieu zijn.
De riolering
Een goede binnenriolering is zo aangelegd dat het leegzuigen van sifons niet voorkomt. Ook een prop lucht die een sifon leegblaast omdat het een uitweg zoekt (het borrelen van een wastafel) zal bij een goede riolering niet voorkomen. De huisriolering wordt aangesloten op de gemeentelijke riolering. Soms zit daar een controleput tussen; op kritieke plaatsen in het systeem zijn ontstoppingsstukken ingebouwd. Liggende leidingen zijn aangelegd op afschot - verval -; bijvoorbeeld van 1 cm per meter.