Zelf schuimbeton maken?

Verschenen op 20/01/2016 in de rubriek Ruwbouw -> Isolatie

De basis van schuimbetonchape is water, rijnzand en cement waar isolatie aan toegevoegd wordt. Bij het zelf maken en gieten van schuimbeton moeten er een aantal zaken in acht genomen worden. Zo moeten alle nutsvoorzieningen goed verankerd zitten in de grond want deze kunnen gaan drijven in de schuimbeton. Ook de ondergrond moet zuiver zijn voor optimale hechting.
Schuimbeton is veel lichter dan gewone beton, maar heeft een veel beter isolerende waarde dan gewone chape. In tegenstelling tot andere soorten vloerisolatie is het met schuimbeton nodig om een grotere dikte te leggen om dezelfde isolerende waarde te verkrijgen als bijvoorbeeld PUR-schuim of isolatie-platen. Bij het leggen van een vloer op schuimbeton moet er dus voldoende diep uitgegraven zijn.

Schuimbeton zelf maken – droogtijd en kostprijs van schuimbeton
Alhoewel schuimbeton een hoge belasting aankan, wordt er na het uitdrogen toch meestal een fijne afwerkingslaag bovenop gelegd met gewone chape. Daarop zijn tegels eenvoudiger te verlijmen.

Schuimbeton zelf maken:

Zonder professionele hulpmiddelen is scuimbeton moeilijk zelf te maken. Omdat er snelle droogtijd is, en een relatief grote hoeveelheid nodig is per vierkante meter te vullen ruimte is er een pompinstallatie nodig die de mengeling maakt en doorblaast naar de te chapen ruimte. Op deze manier kan een constante verhouding aangehouden worden.

Andere voordelen van een isolerende chape met schuimbeton is de kostprijs (=lager dan andere isolatiesoorten), de korte droogtijd en de mogelijkheid om alle nutsvoorzieningen erin te verwerken, mits ze op voorhand vastgemaakt werden in de ondergrond. Doordat schuimbeton minstens 15cm dik wordt gelegd kunnen er zelfs dikke afvoerbuizen mee bedekt worden.
Maak je zelf schuimbeton, dan zijn er een aantal dichtheden waarnaar je kan werken.

De meest gebruikte densiteiten van schuimbetonsoorten zijn : 600, 800 en 1000 kg per kubieke meter.

Schuimbeton met densiteit 600 kg / m³ bevat 1 kubieke meter basismortel en 2 en een halve kubieke meter schuimisolatie. Dit resulteert in 3,5 kubieke meter schuimbeton.
Deze heeft na droogtijd van 28 dagen een druksterkte van 1N/nm² en een lambdawaarde van 0,12W/mK.

Schuimbeton met densiteit 800 kg / m³ bevat 1 kubieke meter basismortel en anderhalve kubieke meter schuimisolatie. Dit resulteert in 2,5 kubieke meter schuimbeton.
Deze heeft na droogtijd van 28 dagen een druksterkte van 2,5N/nm² en een lambdawaarde van 0,17W/mK.

Schuimbeton met densiteit 600 kg / m³ bevat 1 kubieke meter basismortel en 1 kubieke meter schuimisolatie. Dit resulteert in 2 kubieke meter schuimbeton.
Deze heeft na droogtijd van 28 dagen een druksterkte van 3,5N/nm² en een lambdawaarde van 0,23W/mK.