Gelhaard of gelkachel

Verschenen op 21/12/2014 in de rubriek Interieur -> Kachels

Een nieuwe speler op de markt van kachels zijn de gelkachels of gelhaarden. Een gelhaard is niet echt bedoeld voor de warmte, maar vooral ter decoratie.
Het voordeel van gelhaarden is dat er geen rookkanaal nodig is. Gelhaarden hebben wel degelijk echte vlammen, maar maken geen rook. Dit komt doordat de gel verbrand wordt en geen schadelijke gevolgen komen voor de omgeving. De gel zelf is kleur en geurloos.
Hou er wel rekening mee dat er een ventillatie moet zijn, want zoals bij elk vuur heeft de vlam zuurstof nodig.

Een gelhaard wordt opgevuld met speciale gelpasta. Meestal wordt dit verkocht in een blikje. Dat gelblikje plaatst u in de opening in de gelhaard dat daarvoor is bedoeld. Daarna wordt de gelpasta aangestoken met een lange lucifer. De gel bestaat uit een mengeling van water, alcohol en dikkingsmiddel en er wordt ongeveer een halve liter verbruikt per 2 à 3 branduren. Na een tijdje gebrand te hebben is het wel aanbevolen om het blikje te reinigen. Want door roestvorming kan het blikje lekken, met alle gevolgen van dien.

Gelhaard of gelkachel
Wanneer de gelhaard moet gedoofd worden volstaat het om het bijgeleverde dekseltje op de brandende gelblikjes te leggen. Gebruik het liefst een oude ovenhandschoen om zeker geen brandwonden te krijgen. Doof liever altijd het blikje zelf in plaats van het volledig te laten opbranden, want dit brengt soms een onaangename geur met zich mee. Gelhaarden die je laat leegbranden zijn niet zo'n goede sfeerelementen in de woonkamer.
De gelhaarden zijn ook gevuld met nephoutblokken om een visueel zicht van een authentiek houtvuur te krijgen. Belangrijk is wel dat deze houtblokken niet in contact komen met de vlam zelf, want hierdoor krijg je roetvorming. De blokken kunnen volledig naar eigen zin gerangschikt worden rond het vuur.

Een gelhaard mag nooit bijgevuld worden wanneer het gelblikje aan het branden is. Het is aangeraden om eerst het vuur te doven, dan een kwartier te wachten alvorens bij te vullen.