Soorten isolatie

Verschenen op 14/07/2014 in de rubriek Ruwbouw -> Isolatie

Isolatie van verschillende delen

Soorten isolatie

Gevelisolatie
Bij een nieuwbouwwoning worden in de spouw speciaal voor dit doel geprefabriceerde spouw-platen verwerkt. De platen worden goedsluitend tegen elkaar bevestigd, waarbij gebruik wordt gemaakt van speciale spouwankers. Daaroverheen worden de platen geprikt, die vervolgens met een kunststofkapje op hun plaats worden gehouden.

Achteraf isoleren
Het achteraf vullen van spouwmuren wordt uitgevoerd door gespecialiseerde bedrijven. Er wordt gebruik gemaakt van de volgende isolatiematerialen:

 • Uf-schuim is een twee-componentenschuim dat in de spouw wordt geïnjecteerd. Het opgedroogde schuim vormt een cellulaire massa met een open celstructuur.
 • Steenwolvlokken, glaswolvlokken. Dit zijn vlokken die waterafstotend zijn gemaakt. De vlokken kunnen zonder moeite uiteen worden geplukt. De steenwol- en glaswolvlokken worden in de spouw geblazen via vulopeningen.
 • Gesiliconiseerde perlitekorrels. Perlite is een zeer licht materiaal dat uit een geëxpandeerd vulkanisch gesteente bestaat. Door een nabehandeling met siliconen wordt het waterafstotend. Het is een uitermate fijn korrelig materiaal, waardoor het als het ware als droog zand 'loopt'. Aan de ene kant een voordeel, omdat het hierdoor ook op moeilijk bereikbare plaatsen kan komen; aan de andere kant een nadeel, omdat het door de geringste opening kan weglopen. Alle naden (bijvoorbeeld bij kozijnen) moeten dan ook zorgvuldig worden gedicht.
 • Gebonden polystyreenschuimparels. De schuimparels zijn vervaardigd van geëxpandeerd polystyreenschuim en worden door middel van luchtdruk in de spouwruimte gespoten. Dit gebeurt via kleine voorgeboorde gaten in de voegen.
 • PUR-schuim. Dit schuim wordt gevormd door een chemische reactie uit twee componenten: de hars- en de hardercomponent. Het schuimende mengsel wordt vloeibaar in de spouw gespoten en is binnen enkele minuten hard en reukloos. Voor zover bekend zijn er geen nadelige bijverschijnselen.
 • Het isoleren van een buitenmuur aan kamerzijde
  In het geval van een massieve muur, die dus niet gevuld kan worden, of een enkel wandje, kun je als volgt een goede thermische isolatie verkrijgen: bevestig stroken bitumenvilt (oftewel regels) verticaal tegen de muur en vul de ruimtes ertussen op met isolatiemateriaal. Daarna kun je afwerken met bijvoorbeeld gipskartonplaat.

  Isolatie buitenmuur aan de buitenzijde
  Het isoleren van een buitenmuur aan de buitenzijde zal altijd een verandering van aanzicht geven, aangezien je op de bestaande gevel isolatiemateriaal aanbrengt. Voor deze verandering zul je dan ook toestemming van de gemeente nodig hebben. Voorbeelden van het isoleren van de buitenmuur zijn: het 'beplanken' met houten delen, met daarachter isolatie, en het aanbrengen van bijvoorbeeld kunststofschuimplaten die afgewerkt zijn met een harde pleisterlaag. Dit laatste is werk voor de vakman.