Spouwmuurisolatie: na-isolatie van een spouwmuur

Verschenen op 12/07/2014 in de rubriek Ruwbouw -> Isolatie

Veelal concentreert men zich eerst op het dak. Want deze isolatie kan men veelal zelf doen. Enkele isolatieplaten of rotswol tussen de spanten leggen of lijmen en klaar is kees. Bij het na-isoleren van de spouwmuren moet men al beroep doen op gespecialiseerde spouwmuurisolatie bedrijven.

Spouwmuurisolatie.

Bij het na-isoleren van een spouwmuur kan men de U-waarde gevoelig lager doen uitkomen. Waneer de spouw minstens 6 cm breed is kan na de spouwmuurisolatie uitkomen op een U-waarde lager dan 0,6 W/m²K. De echte besparing hangt natuurlijk af van vele andere factoren. Een optimaal resultaat van spouwmuurisolatie bekomt men als ook de andere structurele zaken aanpakt van het huis. Een na-isolatie van een spouwmuur met spouwmuurisolatie heeft weinig tot geen effect wanneer er bijvoorbeeld nog enkel glas zit, of waar het dak nog direct onder de dakpannen zit.

Spouwmuurisolatie met het juiste materiaal

Een goede isolator is een materiaal die slecht de warmte doorgeeft. Men spreekt hiervan hoe lager de λ-waarde is, hoe beter het materiaal isoleert. Bij een spouwmuurisolatie kan natuurlijk niet iedere soort isolatie gebruikt worden. Een eerste eis is dat de isoloatie van de spouwmuurisolatie het regenwater niet mag overbrengen naar het binnenspouwblad. De isolatie mag dus niet beginnen schuren na verloop van tijd.

Er zijn een drietal verschillende spouwmuurisolatie producten: schuimvormige spouwmuurisolatie, vlokvormige spouwmuurisolatie en korrelvormige spouwmuurisolatie.

Schuimisolatie voor spouwmuurisolatie:

Hieronder zitten de PUR- en UF-schuim isolatieproducten. PUR-schuim wordt gemaakt door twee componenten samen te voegen. Deze vloeibare massa kan dan in de spouwmuur gespoten worden.
PUR-schuim is ideaal voor smalle spouwen. Dit is de meest gebruikte soort spouwmuurisolatie. Tevens ook een soort die snel uithard. Er is bij het uitharden wel een kleine krimping mogelijk bij isolatie met PUR-schuim. Hoe warmer en hoe meer water gebruikt is, hoe groter de krimping zal zijn. Het PUR-schuim kan al gebruikt worden bij spouwen die 3 cm breed zijn.

Na-isolatie van een spouwmuur met vlokken:

Hier worden rots of glaswolvlokken gebruikt. Ze worden tussen de muren geblazen waar ze samen koeken tot een wolpakket. De spouw moet hiervoor minstens 4 cm breed zijn.

Korrels als isolatie van spouwmuren:

De korrels (of PR-parels geëxpandeerde polystyreenschuimparels) worden tussen de muren geblazen samen met een bindmiddel. Belangrijk is dat de parels niet groter mag zijn dan een halve centimeter, om toch nog een ideale hechting te krijgen. Hierbij moet de schouw ook 3 cm breed zijn.

Na-isolatie als spouwmuurisolatie kan heel effectief zijn, op voorwaarde dat de muren in goede staat zijn. De prijzen van spouwmuurisolatie liggen tussen 10 en 15 euro per vierkante meter. De glas-en rotswol is de goedkoopste, terwijl PUR-schuim het duurst is.