Soorten stenen

Verschenen op 30/09/2014 in de rubriek Ruwbouw -> Muren


De Hollandse baksteen, waar nog steeds de meeste huizen van gebouwd zijn, wordt in de oven gebakken van klei met eventueel toevoegingen. Het formaat is afhankelijk van de streek waar ze ooit gefabriceerd werden. Zo komt de Waalsteen het meeste voor.

Het Waalformaat is: 21,5 x 10,5 x 5,5. Een halfsteens muur is dus ongeveer 11 cm dik (eventueel vermeerderd met een – tweezijdige – stuclaag). Vechtsteen is kleiner: 18,5 x 9,0 x 4,25 cm, evenals IJsselsteen: 16,0 x 8,0 x 4,5 cm. Ook bekend, en met name geliefd door zijn kleine afmetingen is de lilliputsteen: 14,5 x 7,5 x 2,8 cm. De maten zijn bij benadering aangegeven. Ook dikkere steenformaten komen voor.
De baksteen onderscheidt zich van andere steensoorten door de samenstelling en de fabricage. Naarmate de baktemperatuur hoger wordt, zal de steen harder worden. De harde steen of klinker heet 'hardgrauw' en wordt gebruikt voor schoon en vuil metselwerk. De zachte steen heet 'rood' en wordt binnenshuis gebruikt.
Handvormsteen vertoont aan kop- en strekzijde (lange zijde) grillige groeven en nerven, wat – in combinatie met aangepast voegwerk – een levendige gevel oplevert. Bij de machinale handvorm zijn groeven en nerven op elke steen hetzelfde. Strengperssteen is kantiger dan vormbaksteen.
De strengperssteen heeft vaak sleufachtige perforaties. Ook geglazuurde steen komt voor. Als afgeleide van de baksteen bestaat er nog de baksteenstrip in gangbare baksteenformaten. Deze zijn bedoeld voor schoon metselwerk binnenshuis. Vaak zijn hoekstrippen leverbaar, zodat het metselwerk ook om de hoek in verband gebracht kan worden. De strippen zijn met tegellijm op een vlakke ondergrond te bevestigen en worden vervolgens afgevoegd.

Kalkzandsteen
Deze niet gebakken kunststeen is vervaardigd uit kalk en zand. Uit dit mengsel worden verschillende formaten geperst en in ketels onder stoomdruk verhard. De steen komt voor als Waalformaat en als blokken en platen met diverse afmetingen. Het product wordt veel toegepast voor binnen(spouw)muren, maar wordt ook – gekleurd of met een bepaalde oppervlaktebehandeling – toegepast als gevelwerk. Bekend is de ankerloze spouwmuur van kalkzandsteen als woningscheiding. Voor schoonmetselwerk binnen is een apart blok leverbaar, evenals voor de aanleg van wandverwarming.

Betonsteen
Deze niet gebakken steen is leverbaar in meerdere formaten en blokken. Betonsteen wordt zowel binnen als buiten toegepast als schoonmetselwerk. Er zijn verschillende manieren waarop het oppervlak behandeld kan zijn: het oppervlak kan behakt zijn, het kan een toeslag van split hebben, of het kan als gekleurde steen zijn uitgevoerd.

Cellenbeton
Gasbeton of cellenbeton is vervaardigd van portlandcement, kalk, zand en toeslagstoffen. Het mengsel ondergaat een rijzingsproces waarbij zich gas ontwikkelt dat tot celvorming leidt. Op deze manier is de steen licht in gewicht en krijgt het zijn isolerende werking. Blokken en platen van diverse afmetingen worden vooral toegepast bij (dragende) binnenmuren, maar ook bij (massieve)
buitenmuren - mits voorzien van een waterkerende afwerklaag. Evenals kalkzandsteenblokken wordt gasbeton vaak gelijmd.