Tapijt als vloerbedekking: comfort in schaapsvacht

Verschenen op 29/11/2015 in de rubriek Interieur -> Vloeren

Vloerbedekking tapijt: comfort in een schaapsvacht
Tapijt als vloerbedekking

Binnen het brede aanbod van residentiële tapijten vinden we twee soorten terug: het kamerbreed tapijt of vasttapijt en de karpetten. Karpetten zijn losliggende tapijten die al dan niet zijn afgeboord met een aangeweven of aangestikt lint. Ze komen voor in alle vormen, kleuren, maten en designs. Ze kunnen een ruimte in een volledig andere sfeer onderdompelen. Een goed voorbeeld hiervan zijn de langharige, hoogpolige tapijten die momenteel weer heel erg in zijn. Ook deze tapijten zijn verkrijgbaar in de meest uiteenlopende designs. In combinatie met een strakke, kille natuursteen- of gietvloer maken karpetten in één klap uw huis heel wat warmer en kleurvoller.

Vasttapijt, waartoe alle tapijtsoorten worden gerekend die breder zijn dan 1,8 meter, creëert ruimte in kamers en levert zo een onmiskenbare bijdrage aan de woonsfeer. De levensduur van kamerbreed tapijt is afhankelijk van verschillende factoren zoals de samenstelling, de poolstructuur en de manier waarop het tapijt vervaardigd is.

De meest arbeidsintensieve en tevens duurste tapijten worden volledig met de hand gemaakt, zoals bijvoorbeeld de handgeknoopte Perzische tapijten. Daarnaast zijn ook de geweven tapijten vrij duur. De pool wordt over de rug geweven, wat deze tapijten aanzienlijk sterker en slijtvaster maakt dan getufte of machinaal geknoopte tapijten. Het goedkoopst zijn de niet-geweven tapijtsoorten, die vooral opduiken in de vorm van tapijttegels. Het spreekt voor zich dat hun kwaliteit navenant is.

Tapijten verschillen ook van elkaar op het vlak van de polen. De lengte, aard en dichtheid van de polen bepalen niet alleen het uitzicht maar ook het aanvoelen van het tapijt. Elk pooltype heeft bovendien zijn eigen specifieke kenmerken. Een gesneden pool of velourstapijt heeft een luxueus, fluwelen uitzicht, is slijtvast en makkelijk te reinigen. Daar staat tegenover dat voetstappen sneller zichtbaar zijn. Lussen zijn dan weer vuilbestendiger, terwijl geschoren lus - de combinatie van geschoren pool en ongeknipte lussen - voor een reliëfeffect zorgt.
De rug van een tapijt kan bestaan uit schuim, vilt of textiel en bepaalt hoe het tapijt moet worden geplaatst. Afhankelijk van de rug kan vasttapijt opgespannen worden op een ondertapijt, maar ook los worden gelegd of rechtstreeks op een gladde, strakke ondergrond worden gelijmd. In combinatie met een ondertapijt is vasttapijt zelden geschikt voor ruimten met vloerverwarming. Daar staat echter tegenover dat een ondertapijt de levensduur van uw tapijtvloer danig kan verlengen.

Uiteraard is ook de grondstof waaruit het tapijt wordt vervaardigd van groot belang. Natuurlijke tapijtvezels kunnen dierlijk zijn (zoals wol) of plantaardig (zoals katoen of kokos). De meest gebruikte synthetische vezels zijn acryl, nylon, polyester of polypropyleen. De meeste synthetische tapijten bestaan uit een combinatie van deze stoffen.

Hoewel wollen tapijten het duurst zijn, kan het best dat u op een goedkoop tapijt stoot dat voor 100 procent uit wol bestaat. Het gaat dan om gerecycleerde of herwonnen wol, die niet over alle troeven beschikt van de zuivere scheerwol die rechtstreeks van het schaap komt. Zuivere scheerwol is de beste en witste wol en kent al een lange geschiedenis als tapijtvezel. Meer dan vijfduizend jaar geleden werd deze wol al voor dat doeleinde aangewend. De spiraalvormige krul en de natuurlijke vormherstellende eigenschap van dit materiaal maken het wollen tapijt zeer elastisch en erg goed bestand tegen de druk van stoelpoten of voetstappen. Echte wol is ook makkelijk te verven en krijgt dankzij de unieke vezelstructuur een natuurlijke matte glans waarop licht wordt gereflecteerd. Zuivere scheerwol is van nature vlek- en vuilafstotend, en daarom ook het meest onderhoudsvriendelijke tapijtmateriaal. De geschubde wolvezels zijn immers omhuld met een elastisch vochtafstotend laagje, waardoor vloeistof niet onmiddellijk doordringt. Snel deppen kan op eenvoudige wijze vlekken vermijden. Voorts is echte wol niet statisch, zodat het vuil niet wordt aangetrokken en vastgehouden. Tapijten van zuivere scheerwol werken ook warmte- en geluidsisolerend en zijn bestand tegen schommelingen in de luchtvochtigheid. Bij een hoge luchtvochtigheid neemt wol tot een derde van zijn eigen gewicht aan vocht op. Toch voelt het dan niet vochtig aan omdat het vocht meteen gebonden wordt. Bij een lage luchtvochtigheidsgraad geeft de wol dat vocht weer af.
Zuivere wol is ook veel brandveiliger dan synthetische tapijtvezels: het hoge luchtvochtigheids- en stiktofgehalte in de vezels zorgt voor een geringe ontvlambaarheid. Zuivere wol remt zelfs de uitbreiding van vuur af: door de koele, isolerende wollaag worden de vlammen onvoldoende gevoed. Om diezelfde reden hoeft u ook niet bang te zijn voor brandvlekken door sigaretten of vonken uit de open haard: deze laten zelden vlekken na en zijn makkelijk weg te borstelen. Bij dat alles komt nog dat wol door een sterke schroeigeur waarschuwt bij brandgevaar.

Een ander voordeel van zuivere-woltapijten is dat ze veel minder allergeen zijn dan algemeen wordt aangenomen. Allergische reacties worden namelijk veroorzaakt door de allergene uitwerpselen van de huisstofmijt, die na uitdroging in kleine deeltjes uiteenvallen, verbonden worden met huisstof en zo ingeademd worden. Scheerwollen tapijten houden allergieveroorzakende partikels langer op hun plaats dan bijvoorbeeld houten vloeren. Met een eenvoudige stofzuigbeurt kunnen ze worden verwijderd.

Tot slot doen er ook over het onderhoud van tapijten heel wat indianenverhalen de ronde. Daar waar synthetische tapijten onmiddellijk grondig gestofzuigd mogen warden, wordt over wolmerktapijten wel eens beweerd dat ze na het plaatsen niet gestofzuigd mogen worden. Maar u mag wel degelijk vanaf de eerste dag, zij het met kleine, rustige bewegingen, met de gladde zuigmond van uw stofzuiger uw tapijten van zuivere scheerwol te lijf gaan. Wolmerktapijten met een gesneden pool verliezen in het begin weliswaar wat losliggende vezeltjes, maar dat zijn slechts de afsnijresten die tijdens de fabricage zijn achtergebleven. Een periodieke reiniging houdt uw tapijt vervolgens in optimale conditie.

De duurzaamheid van een tapijtvloer:

 • Vochtbestendig: 6/10
 • Onderhoudsvriendelijk: 7/10
 • Slijtvastheid: 7/10
 • Thermische belasting: 7/10

Pluspunten van een vloertapijt:

 • warm, comfortabel en sfeervol
 • geluidsisolerend
 • veerkrachtig
 • ruime keuze aan vormen, afmetingen, structuren, kleuren en designs
 • waterafstotend
 • vuilwerend
 • moeilijk ontvlambaar

Minpunten van tapijten:

 • niet vochtbestendig
 • gevoelig voor huisstofmijt
 • relatief onderhoudsintensief
 • modegevoelig