Tegels lijmen: lijmen van tegels

Verschenen op 13/05/2014 in de rubriek Interieur -> Binneninrichting

Tegels lijmen: hoeveel tegels heb je nodig?

De berekening voor hoeveel tegels je moet lijmen is vrij eenvoudig. Je meet de oppervlakte die je wil betegelen (meet de lengte maal de breedte) en je deelt dit door de oppervlakte van je tegel. Meestal wordt er bij het lijmen van tegels een 2 tot 4 mm voeg gelaten.
Het resultaat van die rekening is het aantal te lijmen tegels.

Hoe groter de tegel, hoe groter de voegen. Maar daar kiest ieder eigenlijk in zoals hij het zelf graag ziet.
Bij het lijmen van tegels gebruik je best voegkruisjes, en die zijn in iedere doe-het-zelf-winkel te koop in verschillende diktes en lengtes.
Tegels lijmen behoort altijd symmetrisch te gebeuren. Zorg ervoor dat je links en rechts van de te lijmen muur een tegel hebt die ongeveer even breed is. Als het zou uitkomen dat je links en rechts een sprietje van een tegel zou nodig hebben, laat dan in de gehele lijn 1 tegel weg, waardoor de zijkanten met een halve lengte breder kunnen. Op die manier kan tegels lijmen veel mooier gebeuren.

Tegels lijmen kan op vrijwel iedere ondergrond, op voorwaarde dat die proper en stevig vast hangt. Tegels worden echter nooit gelijmd op behangpapier. Behang dat loskomt zou er uiteindelijk kunnen voor zorgen dat ook de tegels van de muur vallen. Dit kan uiteraard niet de bedoeling zijn. Tegels kunnen ook op een geschilderde muur gelijmd worden. Hierbij wordt het wel aangeraden de muur wat “ruw” te zetten door het geheel wat op te schuren.