Tips om muurtegels te schilderen

Verschenen op 10/05/2014 in de rubriek Interieur -> Binneninrichting

De keuken en badkamer zijn plaatsen waarbij de tegels vaak vochtig worden, waneer die zijn geschilderd met gewone verf. Wanneer je keukentegels verft of badkamertegels wilt schilderen heb je speciale verf nodig. Vraag hiervoor raad in de verfwinkel.

Tegels schilderen: het begin

De meeste tegels hebben een glad oppervlak, dit is geen goede ondergrond voor de verf om te hechten, belangrijk is om ervoor te zorgen dat de ondergrond goed kan hechten. Een eerste stap om dit te doen is de bestaande tegels grondig reinigen. Gebruik hiervoor gerust producten die in de handel afgeraden worden bij normale reinigingen. Cillit bang is een agressief product die je normaal niet te lang laat inweken op tegels. Hoe beter de producten hun werk doen en hoe sneller ze dat doen is meestal een indiquatie dat er te veel zuur in zit. In ons geval is dat juist hetgeen wij willen. De glaslaag van de tegels mag gerust weggevreten worden, en van restvuil zal dus ook niet veel meer overschieten.

Zitten er tegels los? Dan is het nu de moment om deze eerst opnieuw te hechten. Losse tegels kunnen ervoor zorgen dat de verf nadien scheuren en barsen zal vertonen. Hetzelfde geldt voor eventuele gebroken voegen. In de handel zijn verschillende kleine doosjes voegspecie te verkrijgen die hiervoor perfect kunnen dienen.

Om een goede hechtingslaag te krijgen kunnen de tegels opgeschuurd worden met heel fijne schuurpapier (korrel 200 of hoger). Dit zal de glanslaag snel wegschuren. Dit wordt een heel karwei wanneer je dat met de hand wil doen. Gebruik hiervoor liever een elektrische schuurmachine (excentrische schuurmachine).

Nadien worden de tegels nogmaals grond schoongemaakt. Dit om alle stof weg te halen zodat de ondergrond stof en vetvrij is.

Tegels schilderen: een goede primer is de basis!

Zonder hechtlaag zal de verf snel loskomen bij elke kras die er op komt. Hoe vaak gebeurdt het niet dat er een stoel, tafel, of kledij tegen de muur tikt of schuurt? Zonder goede primer zal daar de verf direct afbreken.  Het beste is een tegelprimer op basis van olie. De verf die nadien gebruikt wordt moet dit ook zijn.

Randen van de tegels verven kan met de verfborstel, eenmaal de randen geschilderd kan de rest met de verfrol geschilderd worden. Gebruik hiervoor een fijne verfrol met mousse. Probeer de primer op de tegels zo glad mogelijk te houden. Eventuele strepen zullen hoogstwaarschijnlijk nog altijd te zien zijn door de afwerkingslaag. Doorgaans is 1 laag primer voldoende, echter we hebben betere resultaten wanneer hiervoor 2 lagen gebruikt worden.  Belangrijk is ook dat de droogtijd gerespecteerd wordt. (De droogtijd is altijd terug te vinden op de verpakking van de primers en verven).

Tegels verven: Gebruik olieverf als afwerking

Eenmaal de juiste kleur gekozen wordt de keuze gelegd op een verf op oliebasis. Latexverf kan ook, echter deze zal er plasticachtig uit zien. Verf op oliebasis zal een duurzamer resultaat geven.
Bij het schilderen van tegels gebruik je beter 3 dunne lagen verf dan 1 dikke. Het resultaat zal veel mooier zijn.
En nu: … Aan de slag!