Tips & tricks om te verven

Verschenen op 08/05/2014 in de rubriek Interieur -> Binneninrichting

Verven zijn er voor verschillende oppervlakten:

Verven wanneer de muren onbehandeld zijn:

 1. Eerst ga je na of de bepleistering wel droog genoeg is om te verven. Want nieuwe bepleistering moet eerst enkele maanden (ongeveer een half jaar) drogen alvorens te mogen overschilderen. Er is trouwens ook een verschil tussen een nieuwe woning (waar alle muren moeten uitdrogen) of waar 1 muur gepleisterd is. De laatste zal sneller droog en overschilderbaar zijn.
 2. Het is belangrijk om de muren glad te zetten, ontkorrelen en nadien ontstoffen is hier van belang!
 3. Zijn er nadien toch nog enkele gaten of barsten, dan is het nodig om eerst bij te plamuren en nadien wat op te schuren (en weer te ontstoffen)
 4. Om zuigverschillen van de bepleistering weg te halen is een muurprimer altijd aangeraden.
 5. Levis heeft voor de afwerking tenslotte de raad om af te werken met 2 lagen Ambiance Mur Satin of Keuken & Badkamer Expert. Voor het plafond kies je beter voor een matte Plafond Expert. Ook met de gloednieuwe Ambiance Plafond zit je zeker safe!

Verven wanneer de muren al geschilderd zijn:

 1. Eerst moeten de muren ontglanst worden. Dit kan door lichtjes op te schuren.
 2. Eventuele gaten en spleten moeten ook hier geplamuurd worden alvorens te kunnen verven.
 3. Isoleer de bijgewerkte delen met een grondlaag, zoals bijvoorbeeld Isoprim van Levis.
 4. Ook hier kunnen de verven van Levis gebruikt worden om af te werken met 2 lagen Ambiance Mur Satin of Keuken & Badkamer Expert. Voor plafonds kan Plafond Expert of Ambiance Plafond gebruikt worden.

Hulpmiddelen bij het verven:

 • Voor de keuze van een verfrol voor de muren kies je best voor een polyamiderol met een haarlengte van 12 mm voor de vlakke ondergronden. Voor oneffen muren mag de haarlengte langer zijn.
 • Plamuren met een binnenvulmiddel waar je de exacte hoeveelheid water aan toevoegd. Nadien uitstrijken met een vlak plamuurmesje.
 • Schuurpapier voor het opschuren van de muren is ook belangrijk. Start eerst met een korrel van 180, en werk af met 240.