milieuvriendelijke toestellen

Verschenen op 19/02/2014 in de rubriek ->

AAA-, A+- , A++-labeltoestellen en spaarlampen.
oestellen als een koelkast, diepvriezer, wasmachine, droogkast, was-droogcombinatie of vaatwasser zijn ingedeeld in categorieën van de meest energiezuinige tot de meest energiegulzige. Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen stimuleert de aankoop van energiezuinige toestellen bij zijn huishoudelijke afnemers door een premie toe te kennen van 75 euro voor een koelkast of diepvriezer met A+-label, 100 euro voor een koelkast of diepvriezer met A++-label en 115 euro voor een wasmachine of vaatwasmachine met AAA-la bel.
Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen geeft bovendien een premie van 2,5 euro per aangekochte spaarlamp.

Aardgaswasdroger
Een aardgaswasdroger is de energiezuinige tegenhanger van de klassieke elektrische droogtrommel en levert in vele gevallen een energiebesparing van 40% op. Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen en de netbeheerders onder de koepels van Eandis en Infrax kennen een premie toe van 250 euro voor een aardgaswasdroger.

Droogkast op warmtepomp
Een ander alternatief voor de klassieke elektrische droogtrommel is de droogkast op warmtepomp. Dat toestel produceert warmte door lucht samen te persen en verbruikt op die manier veel minder elektriciteit. Droogkasten op warmtepomp halen als enige het energielabel A. Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen geeft een premie van 400 euro voor een droogkast op warmtepomp.

Milieuvriendelijke voertuigen
Bij de aankoop van een nieuwe milieuvriendelijke personenwagen krijgt u een korting op de aankoopfactuur. Stoot uw auto minder dan 105 g CO2 per km uit, dan bedraagt de korting op factuur 15% van de aankoopprijs inclusief BTW (met een niet-geïndexeerd maximum van 3.280 euro, geïndexeerd 4540 euro). Stoot uw wagen tussen 105 en 115 g CO2 per km uit, dan bedraagt de korting op factuur 3% van de aankoopprijs inclusief BTW (met een niet-geïndexeerd maximum van 615 euro, geindexeerd 850 euro).