Trends in de woningbouw

Verschenen op 22/09/2014 in de rubriek Ruwbouw -> Ruwbouw en afbraak

Trends in de woningbouw
De materialen waarvan huizen gebouwd worden zijn net zo goed aan trends onderhevig als muziek, kunst en mode. Zo werd in de huizenbouw van vlak voor en na de oorlog voornamelijk gewerkt met de klassieke rode baksteen. Daarna kwam een periode waarin kalkzandsteen 'in' was. Let er maar eens op; veel openbare gebouwen van tien á vijftien jaar oud zijn herkenbaar aan hun grijswitte gevels. Op dit moment bouwen we steeds minder conventioneel en staan we open voor andersoortige materialen, zoals hout en betonsteen. Zo zien we in Nederland nu ook de houtstapelbouw, een van oorsprong Scandinavische techniek. Ook geen uitzondering meer zijn de gepleisterde gevels in diverse (pastel)kleuren die in andere Europese landen van oudsher bekend zijn. Baksteen wordt nog steeds veel gebruikt, maar dan in verschillende aardekleuren, zoals terracotta en geel. Ook worden er steeds meer geprefabriceerde gevelelementen toegepast, die onderling zijn verbonden en aan de onderliggende constructie zijn bevestigd. Ze bestaan hoofdzakelijk uit hout (geveltimmerwerk), beton, geprofileerd metaal en kunststof. In een enkel geval is op een genuanceerde manier natuursteen verwerkt.

De constructie van de gevel
Een gemetselde gevel bestaat over het algemeen uit een buiten- en een binnenspouwmuur.
Voor de stabiliteit zijn deze halfsteens muren met elkaar verankerd door spouwankers. In de spouw-ruimte is isolatiemateriaal aangebracht. Buitenmuren van (cellen)beton, al of niet massief, zijn afgewerkt met (sier)pleister. Bij houtskelet-bouw bestaat de buitenspouwmuur eveneens meestal uit metselwerk. De binnenspouwmuur is samengesteld uit een houten skelet (horizontale en verticale balken) waartussen isolatiemateriaal is aangebracht, afgewerkt met plaatmateriaal als gipsplaat (watervast verlijmd), multiplex of spaanplaat.
Houtstapelbouw berust op het handmatig stapelen van logs (houten balken); een van oorsprong Scandinavisch systeem. De balken zijn voorzien van messing (veer) en groef, en sluiten volledig op elkaar aan.