Triplexvloeren – vloer uit triplex hout

Verschenen op 06/04/2015 in de rubriek Interieur -> Vloeren

Maar de afgelopen jaren is dit materiaal herontdekt: wat ooit werd gezien als slechts geschikt als ondervloer is een stijlvol materiaal geworden dat zijn eigen plek in de wereld der vloeren opeist.

Vroege modernisten als Le Corbusier en Mies van der Rohe waren de eersten die het potentieel van dit machinale materiaal konden waarderen; voor de oorlog werd triplex naast andere toepassingen vooral als ondervloer gebruikt.  Gedurende de jaren vijftig en zestig werd het materiaal min of meer verdrongen door andere kunstmatige houtsoorten, en ook door houtnabootsingen in zeil.
De populariteit van triplex is het resultaat van de hernieuwde waardering van de praktische en esthetische kwaliteiten ervan. Triplex is modern, natuurlijk en handig, dit in tegenstelling tot laminaat dat er soms commercieel kan uit zien.

Hoewel triplex kunstmatig wordt vervaardigd, bestaat het volledig uit hout.  Het is samengesteld uit dunne platen hout die onder druk samengelijmd zijn en dankt zijn sterkte aan het feit dat de platen haaks op elkaar liggen.  Berken, dat geen sterke houtsoort is, wint erdoor aan kracht. Voor vloeren geschikte triplexsoorten zijn berken of esdoorn op basis van zacht hout, of soorten die helemaal uit berkenhout bestaan.  Geen enkele triplexsoort is erg duurzaam.  De goedkoopste fineersoorten zullen snel afslijten; berken triplex is een wat langer leven beschoren.

Triplexplaten zijn gemakkelijk verkrijgbaar.  Dikten tot 20 mm kunnen in vierkanten met messing-en-groef worden geleverd.  Wanneer de panelen exacte maten hebben, kan het leggen van een triplexvloer heel goed door een amateur gebeuren.  Triplex is flexibel genoeg om lichte oneffenheden in bestaande ondervloeren te kunnen opvangen.  Het kan op planken of binten worden bevestigd als het dik genoeg is.  Zorg ervoor dat de nerf telkens in dezelfde richting ligt.  Schuur licht en lak af met een goede vernis om de warmte en de natuurlijke schoonheid naar buiten te brengen.  Triplex kan ook worden gebeitst of geverfd voordat het gevernist wordt.