Tuinmeubelen beschermen, bescherming van tuinmeubelen in de winter

Verschenen op 14/11/2014 in de rubriek Tuin -> Tuinaanleg

Ze zien er beter uit, en nu de trend meer en meer is om geld uit te geven aan eigen tuin in plaats van op verplaatsing te gaan relaxen, heeft men meer over om een tuinstoel te kopen.
Het probleem bij houten tuinmeubelen is dat ze er de eerste zomer mooi en perfect uitzien, maar na een winter lang buiten te hebben gestaan zijn ze al goed verkleurd. Sommigen vinden dat juist mooi. Teak vergrijst erg mooi, maar je moet er voor zijn. Wil je de tuinmeubelen beschermen zodat ze hun origineel kleur zo lang mogelijk behouden?

Dan hebben wij hieronder enkele tips om je tuinmeubelen te beschermen:

  • Tuinmeubilair beschermen begint met het behandelen ervan. Maar voor je daar aan begint moeten ze mooi en stofvrij zijn. De meubelen reinigen met een houtreiniger is hier aan te bevelen.
  • Een nadeel van deze tuinmeubelen is dat ze tamelijk wat onderhoud nodig hebben. Twee of drie keer per jaar een onderhoudsbeurt geven is geen overbodige luxe. Weinig mensen doen dat of hebben daar de tijd voor over, maar toch is het nodig om de tuinmeubelen beschermen te kunnen. Net voor de winter komt is insmeren met olie ook iets wat kan gedaan worden.
  • Teak is verschillend van ander hardhout. Teak heeft van zichzelf al een olieniveau, waardoor de behandeling met olie niet echt nodig is. Toch kan het een goed idee zijn want na verloop van tijd kan er een witte schijn tevoorschijn komen op teakmeubelen. Maar onthou, eenmaal behandeld, moet je ze blijven behandelen.
  • Tuinmeubelen beschermen door middel van een beschermhoes is niet echt aangeraden. Zeker niet als die hoes van plastic is en dus niet kan ademen. Op die manier kan optrekkend vocht, of het vocht dat al aanwezig is op de meubelen niet weg, en staat het de hele winter vochtig. Dit komt de tuinmeubelen niet ten goede.
  • Berg ze weg wanneer het kouder wordt. Gebruik hiervoor een droge en geventileerde plaats. Liever te koud dan te warm. Meubelen kunnen perfect tegen vorst, maar hou ze liever droog dan warm. Een garage, carport of berging is hiervoor de perfect aangewezen plaats.