Zelf een valse wand plaatsen

Verschenen op 28/08/2015 in de rubriek Interieur -> Plafond

Een valse wand wordt steeds gemonteerd aan een dragende structuur, die meestal uit hout of metaal is opgemaakt. Houten onderstructuren worden gebruikt wanneer de afwerking van de valse wand ook met hout gebeurt. De tussenafstanden van de dragende structuur moet ongeveer 40 cm uit elkaar liggen. Tussen die spanten wordt isolatiewol of isolatieplaten gestoken om de valse wand te isoleren.

Zelf een valse wand plaatsen - soorten valse wanden zetten
Sneller en eenvoudiger is het gebruik maken van gyproc op de metalen onderstructuur. Hier geen gedoe met schuine valse wanden, want de metalen profielen voor valse wanden zijn loodrecht. Het voordeel tegenover het werken met een houten structuur is dat de metalen structuren vuurvast zijn.
Plaatst men een valse wand om akoestische redenen, dan zijn er speciale stijlwanden voor akoestische doeleinden. Vraag ernaar bij de vakman die gewoon is akoestische valse wanden te plaatsen. Wanneer het de bedoeling is om een rockband op te starten waarbij de buren helemaal niets mogen horen, dan zijn er speciale scheidingswanden, die meer tegenhouden dan de klassieke akoestische valse wanden.

Een valse wand plaatsen, enkel om een ruwe of beschadigde muur te camoufleren? Dan is een voorzetwand de ideale oplossing. Het grote voordeel is dat dit onmiddellijk klaar is voor verder gebruik, dit in tegenstelling tot het bijwerken van een kapotte of beschadigde vloer. Alvorens te kunnen behangen of schilderen moet de pleister eerst volledig gedroogd zijn. Bij een voorzet valse wand kan dit direct aangebracht worden.

Een valse wand verkleint de ruimte. Als de ruimte waarin de valse wand moet komen al te klein is, dan zijn er speciale valse wanden die gekleefd worden, om plaats te besparen. Hier geen gedoe met een houten of metalen draagstructuur. De valse wanden worden direct tegen de oude muur/wand gekleefd. Kiest u voor brandwerende valse wanden, dan kan hier eveneens het zelfde principe gehanteerd worden.

Nadelen van valse wanden is dat ze nadien niet bedoeld zijn om zware voorwerpen aan op te hangen. Zal de muur later gebruikt worden om als anker te dienen voor bijvoorbeeld grote legborden, dan zal een zwaardere houten valse wand, of liever een stenen muur de voorkeur genieten boven een gyprocwand.