Vaste of variabele rentevoet?

Verschenen op 05/07/2015 in de rubriek Geld -> Voorbereiding

De vaste rentevoet: zekerheid

vaste rentevoet of variabele rentevoet - variabel of vast lenen
Wie kiest voor een lening met vaste rente, kiest vooral voor zekerheid. Daaraan is echter een prijskaartje verbonden. Een vaste rentevoet zal altijd iets duurder zijn dan de variabele rente, omdat de bank zich moet indekken tegen het risico van een eventuele rentestijging. Als de rente op de kapitaalmarkt stijgt, zullen de spaarders immers ook een hogere rente eisen.
Omgekeerd, als de marktwaarde daalt, mist de kredietnemer het voordeel om mee te kunnen dalen. Hij kan zijn contract weliswaar opzeggen, of kiezen voor een contract met enkel neerwaartse renteaanpassing, maar ook daar zijn natuurlijk extra kosten aan verbonden.

De variabele rentevoet: Volg de markt

Doordat de marktrente in de EMU relatief laag en stabiel is, zijn de meer voordelige leningen met aanpasbare rente de laatste jaren steeds populairder geworden. In de goedkoopste formule kan de interest elk jaar wijzigen, maar nooit meer dan 3 procent-punten (na 1 jaar max. 1% en na jaar 2 max. 2%).

Kies voor een bank die met u meedenkt.

Een woningkrediet houdt niet op bij de notaris. Kies daarom voor een bank waarmee u een langetermijnrelatie wilt aangaan:
• Wat heeft de bank mij als cliënt te bieden? Wat is de kwaliteit van de persoonlijke service, het financieel advies, en de diensten op vlak van betalingsverkeer?
• Heeft de bank een ruim aanbod van spaar- en beleggingsproducten? Kan ik er ook met mijn verzekeringen terecht?
• Hoe soepel is de bank wanneer ik vragen heb over mijn woningkrediet? Kan ik een heropname doen van terugbetaald kapitaal? Kan ik de leningvoorwaarden later nog laten wijzigen?