Waterdamp en badkamerluchtjes moeten het liefst vlug worden afgevoerd. Het ventilatiekanaal moet daarom goed functioneren. In nieuwbouw wordt tegenwoordig een centraal afzuigsysteem ingebouwd. Maar een goede kanaalventilator is ook prima.
Afvoeren betekent ook aanvoeren. Alle afvoerpogingen mislukken als er niet op goede wijze verse lucht wordt aangevoerd. De deur van de doucheruimte heeft óf een niet-afsluitbaar rooster. óf een kier van zo'n 2 cm over de gehele breedte van de deur. Komt deze deur echter uit in een vrij kleine hal, zet dan nog een andere deur open zodat je het de luchttoevoer zo gemakkelijk mogelijk maakt.
Veel badkamertoiletkastjes hebben een ingebouwde verlichting. Het beste werkt de combinatie van een verlichting van de ruimte en een aparte verlichting bij de wastafelspiegel.
Wat je ook voor verlichting aanbrengt, het belangrijkste is dat alle aansluitingen dampdicht en spat-waterdicht zijn; de ornamenten moeten gesloten zijn, je mag niet met natte handen bij een brandende gloeilamp kunnen komen! Eigenlijk is een aansluiting naast de deur buiten de badkamer nog het beste.
Behalve op de toiletkastjes waar soms een tuimelschakelaar aanwezig is, geschieden alle bedieningen met een trekschakelaar of een tuimelschakelaar buiten de badkamer.