Soorten veranda - prijzen veranda

Verschenen op 11/11/2014 in de rubriek Tuin -> Tuinaanleg

De vormgeving aan het huis aanpassen

Harmonie is essentieel. Maar soms zijn juist contrasten bijzonder decoratief. Wie bijvoorbeeld een oud huis verbouwd of vergroot kan het gebouw door middel van een moderne glazen aanbouw compleet anders eruit laten zien.
Houdt u bij het plannen van de veranda rekening met de helling van het dak van het huis. Het ziet er optisch beter uit als men deze helling bij het dak van de veranda overneemt. Te vlakke dakconstructies kan men bij de glazen aanbouw beter vermijden. De hellingshoek dient op zijn minst 10 graden te zijn, zodat het regenwater goed af kan vloeien. Als u helemaal geen risico wilt nemen, kies dan voor een hellingshoek van minimaal 20 graden.
Als de zon laag staat vangt een veranda met een relatief stijl glasdak overigens ook aanzienlijk meer zonne-energie op. Niet op het laatst hangt de optimale vorm van een veranda af van de gebruiksdoeleinden en de financiële mogelijkheden. Hoe ingewikkelder de constructie en design, des te duurder wordt het bouwproject.
Als de veranda aan de straatzijde ligt, dan beschermt deze de erachter gelegen woonruimten tegen storend geluid. De geluidsisolatie is des te beter als de constructie dikker en zwaarder is. Geluidsisolerende beglazing is van bijzonder dik glas. Indien u wenst dat uw veranda vanuit meerdere kamers toegankelijk is, dan kunt u beter een vrij ruim grondvlak plannen. Anders wordt de gehele ruimte als 'verkeersweg' gebruikt. Als grondregel geldt: voor zitplaatsen voor vier personen dient u een oppervlak van minstens 2 x 2,50 meter te ramen. Voor een klassieke woonveranda, die niet open in het woonhuis overgaat, heeft men een grondvlak van ca. 15 vierkante meter nodig.
Als minimale diepte van de ruimte is 2,50 meter aan te raden. Voor elke zitbank en elke plantenbak met breed uitgegroeide gewassen dient u voldoende plaats in te calculeren. Als de veranda twee verdiepingen hoog wordt aangelegd, dan kunt u ook een galerij in de planning opnemen.

Zo creëert u niet alleen ruimte, maar ook een prettig gebied om uit te rusten. In de koelere overgangstijden zal u daar niet zo snel koude voeten krijgen. De warme lucht van de glazen aanbouw stijgt namelijk naar boven.

Vragen m.b.t. de bouw

De aanbieders van veranda's helpen bij de concrete planning graag verder. Maar voor het snelle sluiten van een contract (`speciale aanbieding') moet men oppassen.
Een vakman dient het perceel en het woonhuis in ieder geval van tevoren te bekijken. Een prijsvergelijking tussen verschillende aanbieders is zeker de moeite waard.
Als u uw veranda zelf wilt opbouwen, dan kunt u het best een bouwpakket kopen. Een precieze handleiding m.b.t. de montage is een zeer belangrijk onderdeel van een goed bouwpakket.

Indien u bepaalde bouwelementen (bijv. het aanleggen van de fundering) door derden laat uitvoeren, dan dient nauwkeurig te worden vastgelegd wat u zelf doet en wat u als opdracht geeft.
Wanneer de planning voor uw glazen aanbouw langzamerhand concreet begint te worden, dan moet u allereerst contact met bouwen woningtoezicht opnemen. Een veranda, die aan of bij de woning wordt gebouwd, vereist namelijk een bouwvergunning. Hiervoor moet u contact opnemen met de gemeentelijke dienst 'bouw- en woningtoezicht.

Voor de vergunning is het nodig dat u aangeeft welke bestemming de veranda krijgt, hoe groot deze wordt, materiaalkeuze, architectuur, afstand tot de andere gebouwen en natuurlijk neemt u de bouwtekeningen mee. Dit samen met een uittreksel van het kadaster, hoort bij een bouwverzoek. Als u een architect of bouwkundig ingenieur in de arm neemt, dient hij of zij meestal uw bouwverzoek in. Wilt u de aanvraag zelf doen, kunt u het best eerst contact zoeken met de dienst bouw- en woningtoezicht. Zij helpen u graag verder.