Verf spuiten met een airless spuit of met perslucht verven

Verschenen op 10/08/2015 in de rubriek Interieur -> Binneninrichting

Maar verf spuiten geeft relatief veel verfverlies en er wordt relatief veel verdunningsmiddel gebruikt: beide zijn een extra belasting voor het milieu.

Verf spuiten - airless spuit verven of perlucht verven
Verf spuiten is geen schoon werk, want de vernevelde verf slaat niet alleen neer op het oppervlak waarop de spuitmond is gericht. In de hele ruimte zweven dan verfdeeltjes, die nog voor veel schoonmaakwerk kunnen zorgen. Plak dus liefst alle niet te spuiten oppervlakken af. Een goed resultaat met de verfspuit bereikt u pas na enige oefening.

De spuiten

Verf is kant-en-klaar in spuitbussen te koop, maar ook kunt u gebruik maken van een airless spuit (ook elektrische verfspuit genoemd) of spuit met perslucht uit een compressor. Dat laatste apparaat is ook vaak te huur.
In de airless spuit zorgt een snel door een elektromotor heen en weer bewegend zuigertje in het 'pistool' voor de verstuiving van de verf. Dit systeem wordt normaliter in doe-het-zelfspuiten toegepast. Bij de compressorspuitinstallatie heeft u alleen het verfbekerpistool in handen en is er een aparte compressor die de verfbeker via een slang van perslucht voorziet. Bij de airless spuit heeft u meer gewicht in de hand dan bij de compressorspuit.

De compressor van een verfspuit maakt een behoorlijke herrie, te vergelijken met die van een elektrische boormachine. Hoewel de verfbekers van doorzichtig materiaal zijn, is het moeilijk het verfniveau af te lezen. Wanneer de verfbeker bijna leeg is of als je hem onder een hoek houdt, kan de verneveling onregelmatig worden en kunnen er spetters verf ontstaan.
Hulpstukken. De spuitopening moet worden aangepast aan de dikte van de verf: verf met een lage viscositeit (`dunne verf) moet met een kleine spuitopening (1,2 tot 1,8 mm) worden verwerkt; verf met een hoge viscositeit (zoals waterige dispersieverf) met een grotere spuitopening (2 mm).

Een rondstraalsproeier produceert een cirkelvormige nevel. Een vlakstraal-sproeier geeft een ellipsvormige nevel. De spuitopening van het verfspuitpistool is doorgaans met behulp van een knop instelbaar van rondstraal naar vlakstraal. Een vlakke straal wordt gebruikt voor grotere platte oppervlakken en de rondstraal voor smalle objecten, en voor moeilijke en inwendige hoeken.
Een insteeksproeier dient om de vloeistof haaks op de richting waarin het pistool wijst te spuiten. Een flexibel verlengstuk helpt bij moeilijk bereikbare plekjes. Een aanzuigslang dient om de verf direct uit blik of emmer te kunnen aanzuigen.