Vloer van verouderd hout

Verschenen op 07/12/2015 in de rubriek Interieur -> Vloeren

Kiezen voor een vloer van verouderd hout
soorten houten vloeren

Houten vloeren zijn er in tal van soorten, kleuren en structuren. Alleen al op het vlak van de beschikbare vormen (denk aan planken, tegels, parket) of manieren van afwerking (gebleekt, gelakt, gebeitst) is het aanbod werkelijk overweldigend. Uiteraard is de kwaliteit van een houten vloer afhankelijk van de gekozen houtsoort, maar hoe je het ook draait of keert: een houten vloer zal er altijd echter en puurder uitzien dan welke imitatie ook. Eigenlijk belichaamt hout de perfecte gulden middenweg tussen alle andere vloermaterialen: het is enerzijds hygiënisch en koel zonder koud aan te voelen en anderzijds warm en comfortabel maar toch onderhoudsvriendelijk. Een houten vloer geeft een harde, strakke indruk, maar is tegelijk toch veerkrachtig zodat scherven niet onvermijdelijk zijn als u er iets op laat vallen.

Maar zoals elke architect u zal kunnen vertellen, bestaat de ideale vloer niet en dus heeft de houten vloer ook enkele minder positieve kanten. Hij is om te beginnen niet waterbestendig en zeer gevoelig voor temperatuurschommelingen. Uw badkamer uitrusten met een houten vloer is dus om problemen vragen. En hoewel veel mensen gecharmeerd zijn door het typische gekraak van parket, wil niemand een bovenbuur met luidruchtige houten vloeren waarop elke voetstap te horen is. Een houten vloer vergt daarenboven meer onderhoud dan de meeste andere vloertypes omdat de beschermlaag regelmatig vernieuwd moet worden. Dit is een zeer arbeidsintensief karweitje. Oud parket wordt bovendien steeds schaarser en duurder: door de gigantische ontbossing van de afgelopen decennia worden steeds meer houtsoorten bedreigd in hun voortbestaan.

Verouderd hout

Wie de voorkeur geeft aan een rustieke houten vloer maar tegelijk milieubewust wil kiezen, weet dus stilaan niet meer van welk hout pijlen te maken. Maar daar heeft de industrie een passend antwoord op gevonden in de vorm van mechanisch verouderd nieuw hout. Deze uit niet-bedreigde Europese eik vervaardigde parketvloeren zijn de nieuwste trend binnen de houtvloersector en koppelen het beste uit beide werelden aan elkaar. Door middel van een uniek verouderings- en kleuringsprocédé wordt nieuw hout op amper drie dagen tijd omgetoverd tot doorleefd hout dat wel een eeuw oud lijkt. Eerst worden machinaal willekeurig op verschillende plaatsen deukjes en lichte beschadigingen toegebracht, waarna het hout met beits op waterbasis voorzien wordt van subtiele tintgradaties. Zonder gebruik te maken van chemische producten worden op die manier de natuurlijke effecten van de tannine in het hout versterkt, terwijl de unieke structuur en de nerven toch duidelijk zichtbaar blijven. Het resultaat: u krijgt in één klap een visueel nauwelijks van oude materialen te onderscheiden vloer, die alle voordelen van een nieuwe vloer biedt. De 'gecontroleerde' veroudering van het nieuwe hout maakt immers dat zowel de charme en uitstraling als de optimale stevigheid en levensduur van het hout behouden blijven. En daar blijft het niet bij: in tegenstelling tot oud hout biedt deze 'nieuwe maar oude' houtvloer een ruime keuze in kleur, dikte en patronen, waardoor hij perfect inpasbaar is in zowel klassieke als moderne interieurs. Bovendien blijft hij de meest geprezen eigenschap van houten vloeren behouden: hij zal er met het verloop der jaren door de slijtage alleen maar mooier op worden.
zorgen dat de vloer veel minder onderhevig is aan vlekken. Of beter gezegd: u zal de vlekken niet zo snel opmerken. Ook de afwerking levert hygiënische voordelen op: een behandeling met natuurlijke olie maakt het parket namelijk vuil- en waterafstotend, al is dat laatste natuurlijk relatief aangezien hout nooit echt waterbestendig is.

Met zoveel voordelen spreekt het voor zich dat we het hier niet over een geringe investering hebben. Hoewel verouderd parket tegenwoordig ook in beperkte kleuren volledig afgewerkt geleverd kan worden, maakt het intensieve productie- en afwerkingsproces dat dit geen goedkope vloerkeuze is.

Zoals vermeld valt het onderhoud van deze vloeren, zeker in vergelijking met de esthetische en kwalitatieve voordelen die u ervoor in de plaats krijgt, nog best mee. Benevens een grondige reiniging om de 1 à 2 jaar, volstaat een dagelijkse schoonmaakbeurt met stofzuiger, borstel of mop. Hardnekkige vlekken kunnen met een licht bevochtigde doek meestal verholpen worden, al moeten vocht op de vloer en het gebruik van bijtende of chemische producten uiteraard altijd vermeden worden. Teneinde onuitwisbare vegen tegen te gaan, wordt ten slotte ook aangeraden om beschermende viltjes onder tafelpoten en andere meubels aan te brengen. Rubber is hier uit den boze.

Voor gebruik bij vloerverwarming gelden volgende vereisten: het vochtgehalte van de cementvloer mag hoogstens 2 procent bedragen (0,6 procent voor anhydriet) - het gebruikte hout mag maximaal 15 millimeter dik zijn - vóór de plaatsing wordt de vloerverwarming gedurende een aantal dagen opgestookt, tijdens de werken zelf blijft ze uitgeschakeld, na de installatie wordt ze opgestart en geleidelijk opgedreven met een maximum van 2°C per dag.

Ook op het vlak van plaatsing en onderhoud heeft deze gloednieuwe behandelingstechniek tal van voordelen. Omdat het niet meer nodig is de vloer na het leggen te schuren, wordt het plaatsen veel minder arbeidsintensief, terwijl het rustieke karakter en het oneffen oppervlak ervoor

De duurzaamheid van een verouderde houten vloer:

 • Vochtbestendig: 2/10
 • Onderhoudsvriendelijk: 6/10
 • Slijtvastheid: 9/10
 • Thermische belasting: 6/10

Pluspunten van een vloer uit verouderd hout:

 • visueel amper te onderscheiden van oude materialen
 • alle voordelen van nieuw hout
 • ruime keuze in kleuren, patronen en dikte
 • relatief onderhoudsvriendelijk

Minpunten van verouderd hout als vloer:

 • niet waterbestendig
 • gevoelig voor temperatuurschommelingen
 • vakkundige afwerking en plaatsing vereist
 • niet goedkoop