Verschillende doeleinden
Vijverpompen kunnen verschillende functies hebben: u kunt ze gebruiken in combinatie met een filter, met een waterval, een fontein, een ornament of in verschillende combinaties. Voor iedere toepassing zijn er andere pompen ontworpen. Met het oog op de diverse parameters waaraan een vijverpomp moet voldoen, is het verstandig om er twee te kopen. De ene sluit u aan op het ornament of de fontein, terwijl de andere (in de meeste gevallen de zwaardere) voor de watervoorziening van de filter zorgt, waarbij er een mogelijkheid is om de uitgang van de filter ook de aanvoer van de waterval te laten zijn. Door het gebruik van twee pompen bent u er zeker van dat elk onderdeel volgens voorschrift van water wordt voorzien. Zo is bijvoorbeeld een voorfilter van groot belang bij een pomp die wordt gebruikt voor een fontein of een ornament: deze voorkomt dat de uitgang van het water verstopt. Bovendien voorkomt u zo dat de sproeiers met al te grote regelmaat schoongemaakt hoeven te worden. Pompen voor fonteinen en ornamenten hoeven meestal geen grote hoeveelheden water, noch grote hoogteverschillen aan te kunnen. Daarom is dit type om die reden relatief goedkoop in aanschaf en gebruik. Omdat ze 's nachts worden uitgeschakeld, wegen ze niet zwaar op het algehele vijverbudget. Van de 'hoofdpomp' daarentegen zal geëist worden dat hij is aangesloten op een filter en zelfs op een waterval. Ook moet deze pomp kleine brokstukjes met een doorsnee van 3-4 mm kunnen doorpompen zonder te verstoppen. Filterpompen hebben ofwel geen prefilter, of ze hebben een waaier die niet geblokkeerd raakt als de prefilter eraf is. Zorg ervoor dat er geen behoefte is aan een prefilterspons, waardoor de zekerheid bestaat dat doorstroming niet geblokkeerd raakt bij verstopping van de prefilter. Hierdoor is verontreinigd water eerder bij de filter en is het vijverwater schoner omdat alle afvalresten uit de vijver worden gefilterd door de verschillende filterelementen.
Elektriciteit in de watertuin
Elektriciteit en water kunnen een bijzonder gevaarlijke combinatie zijn! Het is daarom van het grootste belang dat u de veiligheidsvoorschriften zorgvuldig in acht neemt bij het aan
sluiten van de vijverapparatuur op de elektriciteitsbron. Gebruik geen verlengsnoeren, noch de stekkers zoals die op de meeste huishoudelijke apparatuur gebruikt worden. Aquacentra en tuincentra hebben een hele voorraad weerbestendige verbindingsstukken, stekker- en schakeldozen, speciaal ontworpen voor gebruik buiten. U kunt er zeker van zijn dat zij veilig zijn en van goede kwaliteit. De meest gangbare panelen zijn schakeldozen met twee of drie schakelaars.
Er bestaan goedkope enkeldraads panelen, maar het is aan te bevelen om een schakeldoos te kopen met één draad per uitgang. Valt de functie uit in een van de uitgangen, dan blijven de andere gewoon functioneren.
Laat vooral geen schakelpaneel of stekkerdoos ergens in de tuin zwerven. Bevestig ze stevig aan een muur of paal. Schakelpanelen zijn meestal bestand tegen alle weersgesteldheden, maar zijn niet waterdicht en mogen dus nooit onder water staan.