Vijvervorm kiezen

Verschenen op 03/02/2015 in de rubriek Tuin -> Vijver

Wanneer u gekozen heeft voor een bepaalde stijl voor uw vijver, is de volgende vraag: Welke vorm krijgt de vijver? Bij deze vraag hangt natuurlijk veel af van de beschikbare ruimte en van de omgeving die de achtergrond voor de vijver gaat vormen. Daarbij komt nog dat de keuze van het bouwmateriaal ook deels de vorm bepaalt. Als u kiest voor vijverfolie, wordt de vijver vierkant, rechthoekig, ovaal of rond. Een vierkante of rechthoekige vorm kan ook kant en klaar geleverd worden, wat als voordeel heeft dat er geen lelijke plooien ontstaan die veel vuil vasthouden, een euvel waar folievijvers nogal eens aan lijden.


 GOED : Grote open ontwerpen zoals deze, en wat strakkere vierkanten en rechthoeken, zijn ideaal voor koivijvers. In dit ontwerp zou een eiland passen, mits op de juiste wijze geplaatst, en mits er geen stukken met 'dood' water ontstaan.


GOED : Zelfs een relatief kleine vijver kan volstaan, zolang de vijver maar diep genoeg is voor de koi en de waterstroom nergens onderbroken wordt. Zelfs in rechthoekige vijvers is het aan te raden de hoeken om deze reden `af te ronden'.


 FOUT : In de smalle hals in dit verder geschikte ontwerp zal het water zonder twijfel stil komen te staan; het water wordt 'afgesneden' van de waterstroom. Dit zal uiteindelijk van invloed zijn op de waterkwaliteit van de hele vijver.


FOUT : Dergelijke ingewikkelde vormen zien er in de tuin wellicht indrukwekkend uit, maar de doodlopende stukken en de nauwe doorgangen zorgen voor een stagnerende waterstroom, waardoor het gefiltreerde water niet overal in de vijver kan komen.