Kiezen voor een vinylvloer

Verschenen op 21/11/2015 in de rubriek Interieur -> Vloeren

Waaruit bestaat een vinylvloer

Plaatsen van een vinylvloer - voordelen en nadelen van vinylvloeren
Een kwalitatief hoogstaande vinylvloertegel bestaat voor het grootste gedeelte uit zuivere PVC. Dit materiaal voorkomt dat door vochtopname de hoeken opkrullen en er onaangename geuren en ongezonde gassen, zoals chloriden, vrijkomen. Bovendien is zo'n kwaliteitstegel opgebouwd uit maar liefst vijf lagen. Onder twee sterke slijtlagen bevindt zich de al dan niet transparante printlaag. De vierde laag dient als achtergrondlaag en bepaalt mee de kleur. Helemaal onderaan bevindt zich ten slotte de gewafelde achterkant waarmee de tegel wordt gelijmd. Bij kwaliteitsmerken is deze meestal samengesteld uit het restafval van de andere lagen, wat als ecologisch voordeel heeft dat het PVC-afval tot een minimum beperkt blijft. Op die manier draagt u dus toch uw (vinyl)tegeltje bij tot het milieubehoud!

De gelaagde samenstelling van een vinyltegel heeft echter nog andere voordelen. Hij is zeer kleurvast en door de dubbele slijtlaag is uw vloer perfect bestand tegen de terreur van hoge naaldhakken en de speelse wispelturigheid van kinderen en huisdieren. Niettemin blijft zo'n vinyltegel ondanks die vele lagen erg dun, waardoor u niet moet beginnen met het verhogen van uw deuren.

Waarom kiezen voor een vloer van vinyl

Een tweede grote troef van de vinylvloer is ontegensprekelijk de veelzijdigheid en flexibiliteit in functie van de interieurstijl. Of u nu de voorkeur geeft aan klassiek of modern, met een keuze tussen honderden motieven, kleuren en stijlen vindt iedereen wel zijn gading. Liefhebbers van rustieke interieurs kunnen bijvoorbeeld kiezen tussen perfecte hout-, natuursteen- of marmerimitaties. Wil u het liever iets gewaagder, dan kan u terecht bij moderne printdesigns zoals glas of metaal. Er zijn zelfs hypermoderne visuele effecten mogelijk, gaande van fluorescerend over glittermotieven tot designs met optische effecten. You name it, they've got it!

Maar misschien nog belangrijker is het gegeven dat al deze kleuren en stijlen moeiteloos met elkaar kunnen worden gecombineerd. Alle tegels zijn namelijk even dik en de ondergrond wordt altijd op dezelfde manier voorbereid. Met natuurlijke materialen is deze vrijheid in keuze en combinatie nagenoeg ondenkbaar.

Vergeleken met andere natuurlijke vloermaterialen hebben vinylvloeren nog meer voordelen. Zo zijn ze veel zachter, comfortabeler en warmer, en aanzienlijk makkelijker te onderhouden dan kille stenen vloeren. Vinylvloeren zijn probleemloos te combineren met vloerverwarming. Ze verslijten ook veel minder snel dan houten vloeren. Die laatste kunnen trouwens opzwellen of krimpen bij temperatuurschommelingen en daardoor scheuren gaan vertonen. Keramiektegels, die veelvuldig worden gebruikt in keukens en badkamers, hebben dan weer het nadeel dat ze sneller breken als er zware voorwerpen op vallen. Bovendien zijn vinyltegels slipvaster. In vergelijking met laminaat heeft vinyl dan weer het voordeel dat het minder vochtabsorberend is en niet dat typische holle, onprettige geluid produceert. En tapijtvloerbedekkingen mogen dan wel warm en knus zijn, ze zijn veel lastiger om netjes te houden en vormen een kweekvijver voor huismijten en ander allergeen ongedierte.

Is een vinylvloer met al die voordelen in vergelijking met alternatieve vloerbedekkingen dan een dure oplossing? Als u pertinent op zoek bent naar de goedkoopste vloerkeuze misschien wel. Maar vergeet niet dat vinylvloeren steeds met garanties van om en bij de 20 jaar worden geleverd en dat ze generaties meegaan. Relatief bekeken zijn ze dus veel rendabeler dan een goedkopere vloer die na een paar jaar moet worden vervangen.

Nog een laatste woordje over het onderhoud van de vinylvloer. Zoals gezegd is dit vloertype dankzij zijn waterdichtheid en vlakke structuur zeer makkelijk te onderhouden. Het is bovendien bestand tegen de meeste huishoudelijke vlekken. De doorsnee vinylvloer heeft dan ook genoeg aan een wekelijkse stofzuig- of borstelbeurt, gevolgd door een behandeling met een schoonmaakproduct en een klamme dweil. Wel moet u opletten voor de vegen die scherpe stoelpoten en aanverwanten kunnen achterlaten. Om diezelfde reden wordt ook het gebruik van rubberen of latex matten afgeraden.

De duurzaamheid van een vinylvloer:

 • Vochtbestendig: 10/10
 • Onderhoudsvriendelijk: 9/10
 • Slijtvastheid: 9/10
 • Thermische belasting: 7/10

Voordelen van vinylvloeren

 • zeer duurzaam
 • makkelijk te onderhouden
 • ruime keuze aan design en kleuren
 • sterke prijs-kwaliteitsverhouding

Nadelen van een vloer van vinyl

 • vooral interessant voor keuken en badkamer
 • maakt makkelijk vlekken door meubilairpoten
 • kwaliteit afhankelijk van PVC-zuiverheid