Vinyl vloerbedekking op rol - vloer vinyl kopen - vinyl vloer leggen

Verschenen op 03/04/2015 in de rubriek Interieur -> Vloeren

Vinyl is meestal in twee soorten verkrijgbaar: met een enkele laag van 2 mm, of met een PVC onderlaag. De laatste is veerkrachtiger en geluidsabsorberend, maar stoelpoten en zwaar meubilair laat er zware putten in achter. Beide soorten zijn in een groot aantal kleuren en dessins verkrijgbaar, soms zelf in reliëf. Ze komen in breedtes van 2 tot 4 meter, zodat voor de meeste keukens of badkamers naden vermeden kunnen worden.

Vinyl kan op alle soorten vloer gelegd worden, behalve op massieve betonvloeren zonder isoleringslaag. Verzeker u ervan dat de vloer schoon, droog en vlak is, voordat u gaat leggen. Verzink ook alle uitstekende spijkers met hamer en pons. Verwijder ook alle plintlatten en plinten. U kunt de plinten later ook vervangen door speciale geschuinde plintlijsten na het leggen. Al het verplaatsbare meubilair, zoals koelkasten, fornuizen en wasmachines, moeten weggehaald worden. Als u deze apparaten later terugzet, gebruik dan overgeschoten stukken vinyl of een oud carpet om krassen en putten in de nieuwe vloer te vermijden.

Als eerste stap meet u de juiste lengte en breedte van de vloer; voeg er aan alle kanten 10 cm bij voor het precies bijsnijden. Als rollen naast elkaar gelegd moeten worden, zorg dan dat de motieven ervan bij elkaar passen, en geef ook dit in uw plan aan. Snijd nu een rol vinyl ruwweg in de door u gemeten vorm. Rol het vinyl nu op met de bovenzijde naar binnen, en met de kortste kant als de breedte van de rol. Laat het vinyl zich ook aan de huistemperatuur aanpassen; bewaar het 24 uur op een temperatuur van ongeveer 18°, liefst rechtop, om te vermijden dat er 'kreukels' in komen.

Als u vinyl in een kleine kamer moet leggen met obstakels als een toiletpot of de voet van een wasbak, maak dan eerst een patroon. Als u meer dan een rol vinyl nodig heeft, of geen ruimte om het vinyl uit te rollen en het volgens het patroon uit te snijden. Speciale zorg vereist het snijden rondom vaste meubelstukken, pijpwerk e.d. die de kamer insteken.

Over het algemeen is dubbelzijdig zwaar plakband sterk genoeg om het vinyl vast te plakken. Bovendien kan het later gemakkelijk worden losgetrokken als u het vinyl wilt vervangen. Gebruik voor permanente bevestiging het speciale plakmiddel dat door de leverancier wordt aanbevolen. Als er geen drempel is, maakt u aan het slot van het werk een passende metalen strip als overgang van het vinyl naar de vloerbedekking in de andere kamers.

Het snijden van vinyl vanaf een mal

1. Het uitleggen van het papier.

Spreid een rol stijf papier - b.v. viltpapier dat gebruikt wordt voor het onderleggen van een tapijt - over de te bekleden vloer uit. Plak verschillende vellen aan elkaar als het nodig is. Snijd het papier ruwweg volgens de maten en vormen van de kamer af, inclusief zulke obstakels als toiletpotten en leidingen. Zet het papier dan vast met spelden of gewichten.

2. Het maken van een mal.

Gebruik een passer met de benen 37 mm uit elkaar, en trek daarmee nauwkeurig de omtrek na van de muren en alle meubels of sanitair op het papier. Houd de punt van de passer stevig langs de muur, en het traceerpotlood in een rechte hoek met de passerpunt. Gebruik een potlood en een liniaal om de plaats van kleine uitsteeksels en leidingen aan te geven; schuif de liniaal aan drie zijden om de pijp en teken de lijnen af aan de buitenkant. Zorg ervoor dat het papier niet verschuift.

3. Het overbrengen van een mal.

Rol een rol vinyl uit in een kamer waar u de ruimte heeft, en leg daarop de papieren mal. Verschuif de mal zodanig dat het patroon van het zeil haaks op de deuropening staat. Verzeker u ervan dat het zeil en de mal absoluut vlak liggen, en maak dan de mal vast met plakband.
Met de passerbenen op dezelfde afstand gezet kunt u de lijnen op de mal overbrengen op het zeil. Houd de passerbenen in een rechte hoek, en gebruik de liniaal voor het overbrengen van rechte lijnen.

4. Het traceren van gaten voor leidingen.

Waar u de plaats van een pijpleiding in een vierkant op de mal heeft afgezet, legt u een kant van de liniaal tegen een van de zijden van het vierkant, en tekent u de zijde af op het zeil met de andere kant van de liniaal.
Teken de vierde zijde van het vierkant af. Trek diagonalen om het middelpunt te vinden. Zet de passer op het middelpunt en trek een cirkel op het zeil, gelijk aan de pijpleiding.

5. Het leggen van het zeil.

Haal de mal van het zeil en snij het af langs de getrokken lijnen. Als u het zeil in moet snijden om het om leidingen heen te leggen, probeer dan langs het patroon te snijden zodat de snede minder opvalt. Rol het zeil op met de bovenkant aan de binnenzijde, en rol het weer uit over de vloer die bekleed moet worden. Werk het zeil zorgvuldig langs alle obstakels, en snij het bij waar nodig.

6. Vastleggen met tape.

Snij dubbelzijdig klevend tape af en vouw ongeveer 15 cm zeil terug. Haal de beschermfolie van de tape en plak het zo dicht mogelijk tegen de muur aan. Haal dan de bovenlaag van het tape en druk het zeil op haar plaats met een houten klos. Zo werkt u alle muren af. Waar u het zeil heeft ingesneden, legt u de tape onder de snede.