Mozïek - kunst gevloerd

Verschenen op 30/12/2015 in de rubriek Interieur -> Vloeren

De grote troef van mozaïek is dat er werkelijk geen beperkingen staan op de decoratieve mogelijkheden. Om een voorbeeld te geven: een gang van een oud herenhuis herwerken met het oude motief kan probleemloos in mozaïek, maar niet met standaardtegels of natuursteen. Er kan met mozaïek trouwens ook erg decoratief gewerkt worden zonder dat er echte motieven of tekeningen aan te pas komen, net omdat de elementen zo kleurvol en veelzijdig zijn. De verschillende muren van een badkamer in verschillende tinten bekleden met mozaïek leidt tot prachtige resultaten. Zelfs binnen eenzelfde marmersoort kunnen er patronen gecreëerd worden met mozaïeken van verschillende afmetingen en afwerkingen. Dat is het grote voordeel van mozaïek: het is op netjes gekleefd, die op hun beurt ook weer uitgesneden kunnen worden in allerlei vormen. Ook de tinten zijn als het ware 'op maat' te krijgen: wie een mozaïekvloer wil die bestaat uit 50 procent witte, 30 procent blauwe en 20 procent donkerblauwe tinten, kan dat tegenwoordig zonder problemen bestellen.

Mozaïekvloer - mozaiek leggen : keuze van mozaïektegels
Het is onmogelijk om een volledig overzicht te geven van de enorme keuze aan materialen, kleuren, patronen en vormen voor mozaïeken. U hebt meestal de keuze tussen industrieel vervaardigde unitinten en met de hand gemaakte tekeningen, boorden en decors. Alleen al wat de glasmozaïeken betreft, is er keuze mogelijk tussen verschillende gamma's (doorschijnend, parelmoer, matte tinten) en meer dan honderd kleuren. Glasmozaïeken zijn echter slechts verkrijgbaar in één maat (1,5 bij 1,5 centimeter). Daarnaast bestaan er zo'n veertigtal verschillende marmermozaïeken. De unitinten, die bedoeld zijn voor grote oppervlakten, zijn beschikbaar in zes verschillende maten, die bovendien in dertien patronen kunnen warden verwerkt.

Het is belangrijk hierbij op te merken dat mozaïekvloeren niet enkel in klassieke decors tot hun recht komen — wat men zou kunnen denken op basis van hun eeuwenoude geschiedenis. Dankzij de brede waaier van tinten, materialen en toepassingen kunnen er ook uiterst moderne mozaïekvloeren worden gecreëerd. Bovendien zijn delen van het mozaïek ook combineerbaar met vloeren uit andere materialen.
Houten vloeren met een boord van mozaïek, een Inox-mozaïek in een moderne keuken, een glasmozaïek in een betonnen gietvloer: werkelijk alles is mogelijk.

Over de specifieke eigenschappen van mozaïekvloeren kunnen we kort zijn: ze dragen dezelfde kenmerken op het vlak van vochtbestendigheid, warmtegevoeligheid en slijtvastheid als het materiaal of de materialen waaruit ze vervaardigd zijn.
Eén eigenschap duikt bij alle mozaïekvloeren op: de slipvastheid. De vele voegen zorgen immers voor een slipvrije oppervlakte, waardoor het gevaar op uitglijden zo goed als uitgesloten is. Dat is meteen ook een van de reden waarom mozaïekvloeren zo veelvuldig terug te vinden zijn in badkamers en doucheruimten en rondom zwembaden.

De manier waarop mozaïekvloeren gecreëerd en geplaatst worden, is in de loop der jaren fel gewijzigd.
Vroeger stond het aanleggen van een mozaïekvloer gelijk met een erg arbeidsintensief en complex proces omdat de tekeningen ter plekke gemaakt werden. Tegenwoordig worden deze tekeningen echter vooraf in de fabriek vervaardigd, waarna ze in een of twee losse stukken rechtstreeks geplaatst kunnen worden. De tekeningen zelf worden evenwel nog steeds met de hand vervaardigd. De unitinten of mozaïekvloeren voor grote oppervlakten worden daarentegen industrieel vervaardigd omdat ze uit identieke blokjes zijn opgebouwd. Het plaatsen van een mozaïekvloer moet hoe dan ook op professionele wijze door vakmensen gebeuren. Het blijft tenslotte een luxeproduct dat kennis en vakmanschap vereist.

De onderhoudsrichtlijnen voor mozaïekvloeren zijn dezelfde als deze voor de materialen waaruit ze bestaan. Marmermozaïek moet op dezelfde manier als natuursteen worden gereinigd. En voor glasmozaïek volstaat gewone zeep. Om te vermijden dat het natuurlijke reliëf dat ontstaat door het verschil in structuur tussen mozaïek en voegmiddel verdwijnt, mag mozaïek (en dan vooral marmermozaïek) niet glad worden gepolijst na het leggen. Op die manier wordt het oppervlak te glad. Algemeen beschouwd wordt mozaïek nog het best gereinigd met een neutraal schoonmaakmiddel.

De duurzaamheid van een vloer met keramische tegels:

 • Vochtbestendig: 8/10
 • Onderhoudsvriendelijk: 8/10
 • Slijtvastheid: 8/10
 • Thermische belasting: 7/10

Pluspunten van een keramische tegelvloer:

 • luxueus
 • duurzaam
 • slijtvast
 • immense mogelijkheden qua kleuren, patronen en tekeningen
 • slipvast
 • onderhoudsvriendelijk
 • combineerbaar met vloerverwarming onder bepaalde voorwaarden

Minpunten van keramische tegels:

 • duur
 • moet door vakman gelegd worden
 • niet geschikt voor alle woonruimtes