De brede waaier aan natuursteensoorten wordt bovendien nog eens uitgebreid door de talloze manieren waarop dit materiaal kan worden afgewerkt. Natuursteen kan geslepen, gezaagd of gepolijst worden. Het kan in zijn ruwe vorm worden gebruikt, maar het kan ook worden bewerkt. Bovendien komt natuursteen voor in talrijke kleuren, structuren en patronen — en dat zelfs binnen een en dezelfde steensoort. Natuursteen kan worden gebruikt in zijn natuurlijke vorm, in platen, tegels of meerhoekige plavuizen. Het is ook perfect combineerbaar met andere materialen en kleuren, waardoor het geschikt is voor nagenoeg alle interieur- en bouwstijlen.
Over het algemeen wordt natuursteen beschouwd als een koel materiaal. Zeker in vergelijking met karakteristiek warme vloermaterialen zoals hout of tapijt. Dit klopt echter niet helemaal. Eens natuursteen warmte heeft opgenomen, koelt het zeer langzaam af. Dit maakt dat het bijvoorbeeld uitstekend is te combineren met vloerverwarming.
Wel correct is de opvatting dat natuursteen zeer duur is. Daar zitten het authentieke karakter en de manier waarop dit materiaal gewonnen, getransporteerd en bewerkt wordt natuurlijk voor veel tussen. Het is evenwel belangrijk hierbij op te merken dat de prijsklasse flink kan verschillen van soort tot soort natuursteen.
Om een duidelijk beeld te krijgen van de 'natuursteen-familie' moet er een onderscheid worden gemaakt tussen drie soorten natuursteen:
- Stollingsgesteente
Dit type natuursteen kent een zeer hoge dichtheid en kan daardoor zeer glad worden gepolijst. Hierdoor wordt het wel spekglad, wat het gevaar bij buitentoepassing op uitglijden danig vergroot. Het is bovendien in gepolijste uitvoering krasgevoelig. Daarom wordt eerder een verzoete afwerking aangeraden. Een van de bekendste stollingsgesteenten die als vloermateriaal kunnen dienen is graniet. Graniet heeft een mooi, kristallijn uiterlijk met een gevlekt of gespikkeld oppervlak. Het is zeer hard, slijtvast, waterdicht en bestand tegen chemicaliën. Het is evenwel ook zeer duur, al bestaan er goedkopere versies in tegelvorm.
Een andere interessante vorm van vulkanisch gesteente is het zogenaamde Oriental Basalt. Deze uit China afkomstige basalt wordt gekenmerkt door lichte kleurnuances op een donkergrijze achtergrond en is zeer slijtvast. Aangezien het weinig poreus is, kan het enkel met een speciaal impregnatiemiddel beschermd worden. Zandkorrels onder de schoenzolen kunnen voor zichtbare krassen zorgen, het gebruik van vloermatten blijft dus aanbevolen. Oriental
Basalt is combineerbaar met vloerverwarming, al dienen er net zoals bij andere natuurgesteenten een aantal specifieke voorwaarden in acht te worden genomen. De vakman die uw vloer komt plaatsen zal u met raad en daad bijstaan.
- Afzettingsgesteente
Van deze zachtere steensoorten zijn kalksteen en zandsteen de bekendste. Deze materialen hebben meestal een minder koel uitzicht dan de stollingsgesteenten. Het klasrijke kalksteen is zowel in lichtere als in donkere tinten verkrijgbaar. Het heeft een zeer levendige oppervlaktestructuur met aderen, vlekken, spatten en soms zelfs duidelijk aanwezige fossielsporen. Het is minder slijtvast en ook poreus, waardoor het niet bestand is tegen bijtende chemicaliën. Daarom raden we steeds aan deze materialen te impregneren, vooral in de keuken. Kalksteen past zowel in een hip modern als in een klassiek interieur.
Zandsteen is slijtvaster maar ook poreuzer, zodat een impregnatie onontbeerlijk is. Net als bij andere natuursteen-soorten zijn er zowel dure als goedkope materialen.
Ook leisteen is een afzettingsgesteente. Omwille van zijn natuurlijke uitstraling wordt het veel gebruikt als vloermateriaal. Het is minder duur dan graniet of marmer en telt
bovendien heel wat praktische pluspunten. Leisteen is niet alleen waterdicht, hard en slijtvast, het vergt ook weinig onderhoud. Sommige soorten zijn bovendien geschikt als buitenbevloering. Door hun neutrale kleuren passen leistenen vloeren zowel bij een modern als een klassiek interieur.
- Metamorf gesteente
Dit door chemische veranderingen erg hard geworden steentype heeft met marmer een natuursteensoort in zijn rangen die al eeuwenlang een bijzonder populair en prestigieus bouwmateriaal is. Marmer staat voor luxe dankzij zijn subtiele, dooraderde patronen met strepen en vlekken in viriele kleuren. Ten opzichte van andere natuursteensoorten is marmer echter relatief beperkt slijtvast: een gepolijste afwerking wordt dan ook afgeraden als vloerafwerking.
Marmer is bovendien niet zuurbestendig: als keukenvloer moet het zeker worden beschermd. Het hoge prijskaartje van marmerplaten kan warden opgevangen door te kiezen voor standaard tegelvormen.
Alleen al omwille van de hoge kostprijs is het aan te raden om een natuurstenen vloer door vaklieden te laten leggen. Een traditioneel gelegde vloer is meestal na 5 dagen beloopbaar en kan na een kleine maand in gebruik worden genomen. Natuursteen kan voorts ook probleemloos worden gecombineerd met vloerverwarming. Wel dienen dan speciale plaatsingstechnieken toegepast te worden. De plaatsing gebeurt op een droge ondervloer.
Alle natuursteenvloeren moeten na de plaatsing minimum drie maanden uitdrogen. Tijdens die periode beperkt u het gebruik van water tot een absoluut minimum en onderhoudt u de vloer door te stofzuigen. Nadien is een natuursteenvloer makkelijk te onderhouden met warm water en een niet-bijtend, sulfaatvrij schoonmaakmiddel. Gebruik steeds zo weinig mogelijk water. Omdat poreuze natuursteensoorten gevoelig zijn voor vlekken, wordt zeker in vochtgevoelige ruimten (keuken en badkamer) een impregnatie aangeraden.
De duurzaamheid van natuursteen als vloer:
- Vochtbestendig: 8/10
- Onderhoudsvriendelijk: 9/10
- Slijtvastheid: 9/10
- Thermische belasting: 9/10
Pluspunten van een natuursteenvloer:
- prestige en schoonheid
- zeer duurzaam en slijtvast
- uniek
- zeer veelzijdig
- combineerbaar met vloerverwarming
Minpunten van vloeren van natuursteen:
- soms duur
- indien glad gevaarlijk voor slipgevaar
- meestal niet zuurbestendig
- krasgevoelig