keukenvloer of badkamervloer?

Verschenen op 24/03/2015 in de rubriek Interieur -> Vloeren

Geen kamer wordt zoveel gebruikt – en misbruikt – als een keuken en badkamer. De vloeren hebben het meest te verdragen; het houtwerk wordt belaagd door warmte, vocht, bijtende stoffen en loog; de muren hebben te lijden van van schoonmaakmiddelen en aanslag, en worden verzadigd met water en waterdamp.
Met deze zaken moeten we allemaal rekening houden als wij keuken of badkamer gaan renoveren of bouwen, want zij zijn op elke fase van hel werk van invloed; van planning tot timmerwerk, van loodgieterswerk tot elektrische installaties.

Maar het belangrijkste is het werk aan de muren, vloeren en werkbladen. In keukens en badkamers zijn hun afdekking heel anders.
Tegenwoordig zijn zeer veel verschillende materialen verkrijgbaar om de oppervlakten van deze kamers te beschermen en te verfraaien. Verbeterde hechlingsmiddelen stellen ons in staat om zelfs het oude ambacht van tegelzetter uit te oefenen, of met de modernste kunststoffen te bekleden.

Zowel voor de keuken als de badkamer zijn veerkrachtige materialen als kamerbreed vinyl de meest praktische en goedkope vloerbedekking.
De meeste keus vinden we in de materialen voor werkoppervlakken. Het ideale materiaal moet vlekvrij, vocht- en hittebestendig en krasvrij zijn, en het moet veerkrachtig zijn, redelijk geprijsd, en nog aantrekkelijk ogen ook.
Veel gevraagde materialen combineren er een aantal, maar niet alle gewenste eigenschappen. Zo zijn keramische tegels hard, vocht- en hittebestendig, maar de groeven ertussen verzamelen vuil en de tegels kunnen gemakkelijk breken. Plastic oppervlakten zijn veerkrachtig, niet-poreus en zijn opgewassen tegen vet en schoonmaakmiddelen – maar ze zijn makkelijk te beschadigen door scherpe voorwerpen of hete pannen.

De materiaalkeuze voor vloeren en muren hangt gedeeltelijk af van het prijskaartje en uw eigen smaak, maar ook van praktische zaken als duurzaamheid, manier van bewerken, comfort en veiligheid. Op plaatsen waar minder harde materialen nodig zijn, is nog iets anders het overwegen waard: geluid. Keramische tegels, kunststof en vinyl zonder viltlaag versterken geluiden in ruimtes waar al veel lawaai gemaakt wordt. Behang of verf absorberen dan wel geen geluid, maar zij versterken het ook minder. Een dikke nylon vloerbedekking, speciaal voor keukens en badkamers ontworpen, geeft een gevoel van luxe en behaaglijk comfort.

Het meest tijdrovende werk voor het leggen van een vloerbedekking zit in het voorwerk van oude oppervlakten. Muren en vloeren in de goede staat hoeven alleen maar grondig schoongemaakt te worden, maar oude vloer- of wandbedekkingen moeten gewoonlijk compleet worden verwijderd. Vaak zijn er reparaties nodig – van geheel nieuwe pleisterwerk tot het opnieuw leggen van een ondervloer. Vochtige oppervlakten moeten waterdicht gemaakt worden, en ongelijke vlakken moeten worden bijgewerkt. Het loont de moeite om het werk zorgvuldig voor te bereiden, want de kwaliteit van elke vloer- of wandbekleding hangt helemaal af van de kwaliteit van de vloeren en muren zelf.