Klussen en weetjes over Voorbereiding

15 vragen om een aannemer te kiezen
De selectie van de juiste aannemer is belangrijk voor de sleutel tot succes. Wanneer je de aannemer niet kent is het moeilijk te doorgronden of je met die persoon of dat bedrijf wel de juiste keuze maakt op weg naar jouw droomhuis.

Bodemonderzoek en de kosten ervan
Een bodemonderzoek of een bodemanalyse geeft je inzicht in de gesteldheid van de bodem.

Vaste of variabele rentevoet?
Voor woonkredieten wordt er druk geshopt en tarieven vergeleken. De concurrentie tussen de banken is groot, en daar doet de cliënt zijn voordeel mee. De hoogte van de rente wordt echter ook bepaald door de keuze tussen een vaste of een variabele rentevoet formule.

De fiscus: aftrek, investeringen en subsidies
De belastingdienst haalt en brengt geld. Belastingen zijn nog al eens aan wijzigingen onderhevig. Voor de koop van een bestaande woning ben je overdrachtsbelasting verschuldigd. Voor nieuwbouw betaal je over de gehele transactie BTW.

De hypotheek: je eigen huissponsor
Bij de aanschaf van een eigen huis zul je voor de betaling van de koopsom en de bijkomende kosten meestal een beroep moeten doen op een financiële instelling: je leent geld. Hiervoor wordt een overeenkomst van geldlening gesloten met een bank, verzekeringsmaatschappij, pensioenfonds of een institutionele belegger.

Welke garanties kan je krijgen?
Juridisch kan het allemaal waterdicht geregeld zijn, toch wijst de praktijk wel eens anders uit. Hoewel de aannemer het bouwwerk oplevert naar de eis van goed en deugdelijk werk, kan de opdrachtgever die eis wel eens anders interpreteren. Kortom: hoe waterdicht is de garantie?

Hoe wordt de bouw betaald?
Het is al lang niet meer gebruikelijk om eerst te sparen om vervolgens uit te kunnen geven. Het is eerder regel dan uitzondering om met (bijna) niets een groot kapitaal te vangen.

Gratis lening simulatie
Bij een aankoop van een woning of het bouwen van een nieuwe woonst hebben de meeste mensen een lening nodig. Een lening voor een huis noemen we een hypothecaire lening.

Verhuiskosten aftrekken van belastingen
Wanneer het bouwen en verbouwen niet zo goed meer lukt, kan je soms beter je huis verkopen en verhuizen.

Waarde van een woning bepalen – hoeveel kost een huis : verkoopplan
Bij de aankoop van een huis kunnen de meeste mensen maar heel moeilijk inschatten of de vraagprijs voor dat huis realistisch is. Er zijn maar weinig deskundigen die een degelijke taxatie kunnen doen.

20 bouwtips wat je wel of niet moet doen
Koop of huur altijd eersteklas gereedschap en klungel niet met botte zaag of beitel. Werken met goed gereedschap geeft niet alleen een beter resultaat, het bespaart je ook tijd en ergernis. 20 tips wat je wel en wat je niet moet doen.

Overzicht van de kosten van bouwen
Voor de meeste opdrachtgevers komt goedkoop bouwen op de eerste plaats, het­geen bij de huidige bouwprijzen meestal rechtvaardig is. Een doordacht gebruik van de woonoppervlakte is hierbij bijzonder belangrijk, want hoe meer onnodige oppervlakte u hebt, hoe duurder het gebouw wordt.

Budget
Men is nu eenmaal gebonden aan die ordening. Gewestplannen, streekplannen en BPA'S (Bijzonder Plan van Aanleg) bepalen onwrikbaar de woongebieden waarbij men kan kiezen tussen een verkaveling of een rijwoning. Of men komt terecht bij de kategorie van sociale woningen (NMH), wat in feite een aankoop betreft van een bestaande woning. In ieder geval is de bouwzone, het gebied waarbinnen men mag bouwen, vastgelegd, begrensd door de bouwlijn dit is de lijn waarop de voorgevel moet geplaatst worden, al of niet met een vaste achteruitbouwstrook op de rooilijn, de lijn die de scheiding uitmaakt tussen de privé-eigendom en de openbare weg.