Voordelen van dakisolatie

Verschenen op 27/10/2015 in de rubriek Ruwbouw -> Isolatie

Binnen enkele jaren wordt dakisolatie in alle Vlaamse woningen verplicht. Verhuurt u een woning? Wacht dan niet langer en laat nu uw dak isoleren! U krijgt hiervoor een stevig duwtje in de rug van de Vlaamse overheid en Eandis.

Voordelen van dakisolatie - dak isoleren
Nu supervoorwaarden voor prioritaire groep!
Voor huurwoningen bewoond door iemand uit de prioritaire groep is er nu een extra hoge sociale dakisolatiepremie. Bovendien begeleidt een projectpromotor u en uw huurder bij de voorbereiding en de uitvoering van de werken. Hij stelt, indien gewenst, zelf een vakbekwame aannemer aan en vraagt achteraf de premie aan bij Eandis. U, als verhuurder, hoeft dus niets te doen.

Maar er is meer. U kunt ook nog rekenen op een premie van 23 euro per m2 geplaatste dakisolatie én 30 % belastingvermindering op de eventuele restfactuur.

Wie behoort tot de prioritaire groep?

 • Iemand die de sociale maximumprijs voor elektriciteit en gas geniet.
 • Iemand voor wie een verzoek tot afsluiting van elektriciteit of gas is ingediend bij de lokale adviescommissie (LAC).
 • Iemand die een actieve budgetmeter voor gas of elektriciteit heeft.
 • Iemand die behoort tot de prioritaire doelgroep van het Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost (FRGE):
  • die recht heeft op de verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds of het Omniostatuut bezit (geeft recht op een betere terugbetaling van geneeskundige verzorging zoals raadplegingen, geneesmiddelen, hospitalisatiekosten ...)
  • die in schuldbemiddeling zit (bijvoorbeeld bij het OCMW of CAW) en zijn verwarmingsfactuur niet kan betalen
  • die hulp krijgt van het OCMW voor onbetaalde facturen voor gas of elektriciteit.
 • Iemand die huurt bij een sociaal verhuurkantoor, een lokaal bestuur of een OCMW.

Rekent u even mee?
Stel, u hebt een dak van 100 m2 en verhuurt aan iemand uit de prioritaire groep. De factuur voor de dakisolatie bedraagt 3100 euro (inclusief btw). Dat komt neer op 31 euro per m2. Via de premie van 23 euro per m2, recupereert u al 2300 euro (= 100 m2 x 23) dankzij Eandis.
De restfactuur bedraagt nog 800 euro (= 3100 - 2300). Op die 800 euro krijgt u nog 30 % belastingvermindering. Zo krijgt u nog eens 240 euro terug. U ontvangt in totaal dus 2 540 euro (= 2300 + 240). Als verhuurder betaalt u slechts 560 euro (= 3100 - 2540) voor dakisolatie van hoge kwaliteit, zonder veel moeite. Tijd voor actie!

Eerst een gratis energiescan
We kunnen eerst een gratis energiescan uitvoeren in de woning die u verhuurt. Uw huurder krijgt gratis advies om zijn energiekosten te verminderen. Bovendien plaatst de scanner een spaarpakket met spaarlampen, radiatorfolie, een spaardouchekop of buisisolatie. Wat voor u het beste is. Helemaal gratis in uw huurwoning geplaatst.

Wacht niet te lang ...
Wacht niet tot dakisolatie verplicht is. Vanaf 2015 wordt een dakisolatienorm ingevoerd. Geen dakisolatie betekent strafpunten in een onderzoek van de woningkwaliteit. Dat kan samen met andere gebreken leiden tot het ongeschikt verklaren van de woning. Vanaf 1 januari 2020 leidt het ontbreken van dakisolatie op zich tot het ongeschikt verklaren en kunt u de woning niet langer verhuren. Isoleer dus nu uw dak!

Nu Vanaf 2015 Vanaf 2020
Premie van 23 euro per m² en belastingsvermindering Verbod op verhuring als de woningkwaliteit niet OK is Verbod op verhuring