Voordelen van pelletkachels

Verschenen op 16/12/2014 in de rubriek Interieur -> Kachels

Onze Oosterburen kenden het systeem van pelletkachels al langer dan vandaag, maar sinds enkele jaren is ook hier de pelletkachel aan zijn opmars bezig.
En met de huidige stijgende prijzen van gas en olie ziet dat er steeds beter en beter uit voor deze pelletkachels.
Pellets zijn een goed alternatief voor de duurdere brandstofprijzen.
Bovendien zijn pellets veel milieuvriendelijker dan zijn concurrenten aardgas en mazout.

Voordelen van pelletkachels
De voordelen van pelletkachels:

  • Een pelletkachel is zeer eenvoudig te bedienen. Een aan- en uitknop en twee knoppen om de gewenste kamertemperatuur in te stellen.
  • Een pelletkachel brandt bijzonder lang zonder dat je er hoeft naar om te zien. Tot 35 uur kunnen pelletkachels branden.
  • Een schouw is niet vereist voor een pelletkachel, de afvoer kan door de muur gestoken worden, of gewoon ingewerkt in een bestaande schouw.
  • De prijzen van pellets liggen om en bij de 50% lager dan stookolie.
  • Pellets voor de pelletkachel zijn vervaardigd uit afvalhout uit de houtindustrie, bijgevolg is deze brandstof milieuvriendelijk en tamelijk goedkoop.

Pelletkachels kunnen 15 tot 30kg pellets bevatten, en daardoor kan een pelletkachel een lange tijd blijven branden zonder dat u er moet naar omkijken.
Probeer dat maar eens met een houtkachel.

Aansluiting van een pelletkachel kan door middel van een verbinding naar een bestaande schouw, eventueel als er geen schouw in de buurt is kan door een kleine boring te maken door de buitenmuur een afvoer naar buiten geplaatst worden. Aan de buitenkant wordt dan een eenvoudig inoxbuisje gestoken voor de uitlaatgassen naar buiten te steken.