Vormbakstenen en wasserstrich stenen

Verschenen op 15/07/2015 in de rubriek Ruwbouw -> Muren

Zuivere lijnen

Vormbakstenen en wasserstrich stenen
Hedendaagse architectuur vraagt karaktervolle stenen met een strak uiterlijk. Vormbak en wasserstrich zijn twee technieken waarmee dergelijke eigentijdse formaten gemaakt kunnen worden. Tegenover de bekende handvorm tonen ze een opvallend regelmatige vorm met een veel strakker uiterlijk. Dat maakt ze tot dankbare stenen voor stijlvolle gevels met pure lijnen zoals we ze tegenwoordig vaak zien.

Bij vormbak worden de bakstenen gevormd door het persen van de klei in een mal, die naderhand nog eens wordt aangedrukt. Het resultaat is een welomlijnde vormbaksteenlook die vaak gebruikt wordt in eigentijdse en exclusieve projecten. Vormbakstenen geven net dat tikkeltje extra aan moderne woningen.
De wasserstrichsteen heeft een pure en regelmatige vorm. Wasserstrich verwijst naar het proces om de stenen uit de vormbakken te lossen. In plaats van zand wordt er een kleine waterstraal verneveld in de bakken. Dat geeft een gladde, geschaafde en onbezande oppervlaktestructuur. Dankzij dit proces is de natuurlijke kleur van de kleimix mooi zichtbaar en krijgt de steen een zachte, genuanceerde tint. Net door die onbezande en ongenerfde structuur biedt de wasserstrichsteen heel wat creatieve mogelijkheden voor hedendaagse huizen.

Boeiende kleurenmix

Bij de vormbak wa sserstrichstenen worden er nu twee nieuwe collecties gelanceerd, die opvallen door de unieke kleurenmengeling.
Binnen het vormbakgamma is er de reeks Puur, een krachtige collectie in de pure, natuurlijke kleuren wit, zwart en rood. De zuivere uitstraling van deze vormbaksteen wordt nog extra benadrukt door de kleurintensiteit, die erg diep is doordat de bezanding van de steen dezelfde kleur heeft als de body. Het is een ideale steen om eigentijdse projecten kracht bij te zetten. De vormbakstenen uit de Puur-reeks zijn beschikbaar in het Waalformaat.

In het vormbak wasserstrichgamma is er een gloednieuwe bloemenreeks, waarvoor er inspiratie gehaald werd uit de natuur. De stenen hebben een wisselende glans met veel nuances en creëren een boeiend kleurenspel. Zo is er de Goudsbloem, een oranjegele steen met bonte nuances. De hoofdtoon van de steen is natuurlijk de typische warme oranjegele kleur van een goudsbloem, de nuances gaan van lichtgrijs en lichtblauw tot bruinpaars.

Een heel ander, maar net zo bijzonder type is de Kogelbloem, die zijn naam te danken heeft aan de blauwzwarte hoofdkleur. Schakeringen zijn er in bruine tinten. Het resultaat is een herfstige kleurenmengeling met veel diepgang en een warme gloed. De Kogelbloem is dan ook een erg speciale steen die de gevel een opvallend cachet geeft.
Een laatste steen uit de nieuwe bloemenreeks is de Passiebloem. Een gekleurde steen met een rode toon en kleurrijke nuances van oranje tot bruinpaars. Ook hier valt weer de warme kleurenmix op, die tegelijk eigentijds en tijdloos is.