Waarde van een woning bepalen – hoeveel kost een huis : verkoopplan

Verschenen op 23/04/2015 in de rubriek Geld -> Voorbereiding

Die mensen zijn bijvoorbeeld vastgoedmakelaars of schatters, maar Jan met de pet heeft daar al heel wat minder kennis van. Vandaar is het een hele opdracht om de waarde van een woning bepalen.

Hoe de waarde van een woning bepalen?

Waarde van een woning bepalen
Het gebeurt niet vaak, maar twee huizen die bijna identiek zijn die in dezelfde straat zijn gebouwd, dan is de prijsvergelijking iets makkelijker. Maar dan nog moet er gekeken worden naar inrichting en comfort en graad van afwerking.

Het beste is op zoek gaan naar soortgelijke huizen in eenzelfde regio die recentelijk ook verkocht zijn. Weet dat wanneer een huis uit de hand te koop staat, de vraagprijs te hoog is. Wanneer een particulier zijn huis verkoopt is men altijd geneigd te veel te vragen. Iedereen wil graag zo veel mogelijk krijgen voor de verkoop. Belangrijk is dan tot een goede deal te komen.

Om te vergelijken en de prijs van een huis te zoeken kan je dus vergelijken met andere verkochte woningen. De zoektocht wordt eenvoudig wanneer je je wendt bij het kadaster. Dit is niet gratis, maar geeft wel een mooi overzicht waarmee je veel informatie kan inwinnen.

Wanneer je zelf een verkoopplan hebt maar je hebt geen idee hoeveel een correct vraagprijs zou zijn, kan je altijd beroep doen op een makelaar. Of je kan de woning laten taxeren. Weet wel wanneer je een taxeur of schatter laat komen je daar ook een flinke premie moet aan betalen. Maar wanneer hij zijn werk goed doet is dit eigenlijk een te verwaarlozen kost.

De waarde van een woning bepalen is dus geen gemakkelijke klus, ga dus niet over 1 nacht ijs.