Kiezen voor warmeluchtkachels

Verschenen op 13/12/2014 in de rubriek Interieur -> Kachels

Warmelucht kachels
In tegenstelling tot de basiskachel wordt bij de warmelucht kachel koele lucht aangetrokken, in de kachel verwarmd en via ventilatiespleten weer aan de ruimte afgegeven - de warmelucht kachel produceert dus zijn verwarmingsvermogen overwegend door convectie (ca. 70%) en minder door straling (ca. 30%). De stookruimte bestaat daarbij uit een kant-en-klare verwarmingsinzet, die op wens van de klant bekleed wordt - b.v. met kacheltegels.
Bij de warmelucht kachel wordt de koelere lucht van de ruimte langs de hete verwarmingsinzet gevoerd en verwarmd. De ontstane warme lucht en de rookgassen van de verwarming worden dus los van elkaar door de kachel geleid. Daardoor ontstaan verschillende verwarmingsmogelijkheden. Zo kan men b.v. de warme lucht door een apart verwarmingskanaal naar andere ruimtes toe leiden.
Optisch onderscheidt zich de warmelucht kachel van de basiskachel door de ventilatieroosters, waardoor de warme lucht aan de bovenkant van de kachel weer naar buiten stroomt. Bij kachels met tegels zet men daarvoor speciale ventilatietegels in.
Door een warmelucht kachel wordt een ruimte aanzienlijk sneller verwarmd dan met een basiskachel - aan de andere kant kan een war
melucht kachel de warmte niet zo goed opslaan. Op grond van zijn technische voordelen is een warmelucht kachel ook geschikt als een volledig verwarmingssysteem -zoals gezegd moet de kachel daarvoor echter in het stadium van de bouwplanning in het plan opgenomen worden

Kiezen voor warmeluchtkachels
Bekleding
Voor elke woning kan tegenwoordig een kachel gevonden worden die in grootte, vorm en kleur volmaakt met zijn omgewing in harmonie is.
Voor de bekleding gebruikt men drie materialen:

  • keramische kacheltegels
  • natuursteen
  • pleister

Afhankelijk van het design kunnen deze materialen puur, gemengd of in combinatie met ander materiaal, b.v. met metaal, gebruikt worden.
Tegels slaan de warmte bijzonder goed op en geven haar gelijkmatig aan de ruimte af. De handel biedt een breed scala van industrieel vervaardigde tegels aan in verschillende prijsniveaus. Het wordt bijzonder duur, indien men kiest voor tegels van een kunstenaar of voor tegels uit de antiekhandel.
Indien de kachel wordt gepleisterd, kunt u het best een pleister met grote poriën gebruiken op basis van mineraalkalk. Bij de vormgeving van de oppervlaktestructuur heeft u geen beperkingen, net zo min als bij de kleurkeuze. Voor het verven van gepleisterde kachels kunt u bijna a in de handel gebruikelijke kleuren gebruiken die bestand zijn tegen temperatuurschommelingen (let or de informatie van de fabrikant). Producten van kunsthars kunt u beter niet gebruiken, omdat dergelijke producten geen lucht doorlaten.
Muurtegels zijn bijzonder geschikt om het vlak voor de vuuropening, de grond om de schoorsteen heen en de plint af te werken. Indien u gebruik maakt van natuursteen, komen deze versieringen nog mooier uit.