warmte-isolatie

Verschenen op 28/06/2014 in de rubriek Ruwbouw -> Isolatie

Warmteverlies voorkomen
Een huis waarvan de gevels, daken en vloeren onvoldoende geïsoleerd zijn, verliest warmte. Logisch. Automatisch zet je dan de kachel of ketel wat hoger. Ook logisch, want je wilt in de winter natuurlijk wel in een behaaglijk verwarmde kamer zitten. Helaas kost dat weer extra aardgas. Dat isoleren helpt, tonen enkele voorbeelden aan: door een raam dat voorzien is van enkelglas, verdwijnt ongeveer 57 m3 aardgas per m2 per jaar. Een gemiddelde woning bevat al gauw 25 m2 glas, wat betekent dat circa 1.400 m3 alleen al door de ramen ontsnapt. Door dubbelglas verdwijnt ongeveer 27 m3 aardgas. Een winst van 30 m3 x 25 = 750 m3 ten opzichte van enkelglas. Nog een voorbeeld: een ongeïsoleerde spouwmuur kost 18 m3 aardgas per m2 per jaar in tegenstelling tot een geïsoleerde spouwmuur, waardoor slechts 8 m3 aan warmte verdwijnt. Veel kostbare warmte ontsnapt ook via de ongeïsoleerde vloer op de begane grond en via het dak. Voldoende redenen dus om dit optimaal te isoleren. Want door besparing op het aardgas betaalt het zichzelf op den duur terug. Nu is dit bij nieuwbouwhuizen, waar isolatie als het ware is ingebakken, nog nauwelijks een probleem. Maar er is uiteraard verschil tussen isoleren en nóg beter isoleren. Extra isoleren betekent bijvoorbeeld een dikker pakket in spouw of dak, en het inzetten van HR-dubbelglas. De invoering van de EPN (Energie Prestatie Normering) is hierbij toonaangevend. Een voorbeeld: gangbare spouwbreedten bij nieuwbouwhuizen zijn momenteel 100 en 120 mm. Dat betekent een verplichte isolatiedikte van minimaal 75 mm.

Zuinig stoken
De manier waarop je stookt kan eveneens bijdragen tot een verdere energiebesparing. De gezamenlijke energiebedrijven geven een 'energiewijzer' uit waaruit de bewoner kan aflezen hoe zijn stookgedrag is en hoe hij dit eventueel kan verbeteren. Door de temperatuur per vertrek thermostatisch te regelen en kritisch in te stellen, is winst te boeken. Verwarm alleen waar nodig (overige radiatoren op 'vorststand') en houd de deur dicht zodat de warmte in het vertrek blijft.
Je kunt ook gebruik maken van de warmte van de zon. Door 1 m2 dubbelglas op de zuidzijde komt per winterseizoen evenveel zonnewarmte binnen als aan stookwarmte verloren gaat.
In het voor- en najaar is het niet nodig de woning te verwarmen met heet water van 90°C. De woonruimte behoeft dan slechts enkele graden te worden opgewarmd, waardoor het cv-water teruggebracht kan worden tot slechts 50°C.
De waakvlam van geiser en fornuis kan 's avonds uit. Dit scheelt circa 200 m3 gas per jaar. Wanneer er geen sprake is van een gecombineerde cv-warmwatervoorziening, kan ook de waakvlam van de cv-ketel in de zomer uit. Er worden steeds meer toestellen zonder waakvlam, maar met een elektro nische ontsteking geleverd. Gerekend mag worden op circa 15% winst per toestel. Als de woning is uitgetrust met een centraal mechanisch ventilatiesysteem, is het mogelijk om met behulp van een warmtewisselaar de warmte die in de afgevoerde lucht aanwezig is, zoveel mogelijk over te dragen op de koude toevoerlucht. Deze warmteterugwinunit wordt op zolder geplaatst.

Comfortverbetering
Behalve het voorkomen van warmteverlies is er nog een goede reden om de woning te isoleren: verbetering van het comfort. Een ongeïsoleerde buitenmuur kan in de winter zo koud zijn, dat de kou naar binnen doorstraalt. Dat merk je binnen wanneer je op de bank gaat zitten die tegen zo'n koude muur staat. Zo'n muur is dan ook nog eens verantwoordelijk voor de zogenaamd onverklaarbare 'tocht' die soms merkbaar is. Ondanks het feit dat ramen en deuren stevig gesloten zijn. De kamerlucht wordt eerst door de muur afgekoeld, wordt vervolgens zwaarder en zakt uiteindelijk omlaag. Bij de warmtebron wordt ze weer verwarmd, wordt lichter en stijgt weer op. Deze luchtbeweging ervaar je als tocht. Nog sterker gaat dat op voor ramen. Niet voor niets worden de radiatoren van de centrale verwarming onder de ramen geplaatst. Om het tochteffect te 'overstemmen' wordt vaak harder gestookt, met als resultaat een hogere temperatuur bij het plafond en nog steeds tocht over de vloer. Een betere isolatie voorkomt afkoeling van de kamerlucht, en dus luchtverplaatsing. Er is geen mysterieuze 'tocht' meer en omdat dan een lagere temperatuur volstaat, kan er zuiniger gestookt worden. Zet je de thermostaat maar 2 graden lager, kun je al tot 20% besparen!