Welk warmwatertoestel past het best bij jou

Verschenen op 23/11/2013 in de rubriek Interieur -> Badkamer

Wij zetten alle mogelijkheden op een rijtje en proberen de voordelen en nadelen van de verschillende systemen nauwkeurig af te wegen, zodat je makkelijker de juiste keuze kunt maken.
De warmwatertoestellen zijn opgedeeld in twee grote groepen: doorstroom toestellen (geisers) en voorraadtoestellen (boilers).  Een buitenbeentje zijn de combiketels, die als doorstroomtoestel of als voorraadtoestel leverbaar zijn.  Die komen apart aan bod.

Doorstroomtoestellen

Je kent beslist de klassieke geiser, een doorstroomtoestel op aardgas. Het water wordt verwarmd als het tijdens het gebruik door het toestel stroomt. Kleine geisers (5 liter/minuut) zijn geschikt voor de keuken, grotere modellen voor douche en bad.  Zee leveren uitstekende prestaties zolang de behoefte vrij beperkt blijft.

Voordelen:

  1. Een geiser is nooit leeg, hij kan steeds warm water blijven leveren.
  2. Meestal is een geiser goedkoper in aanschaf en in gebruik dan een boiler.

Nadelen:

  1. Geisers hebben meestal een kleiner debiet: ze leveren minder warm water per minuut dan een voorraadtoestel
  2. Ze kunnen vaak slechts 1 kraan tegelijk bedienen.
  3. Ze zijn vaak niet compatibel met een spaardouchekop.  Er moet een minimum hoeveelheid warm water per minuut worden afgetapt (tapdrempel), anders slaat het toestel uit en levert het koud water.

Voorraadtoestellen

Voorraadtoestellen of boilers houden een hoeveelheid water op een constante temperatuur in een goed geïsoleerd vat.  Ze zijn ideaal in situaties waar op korte tijd veel warm water voorhanden moet zijn, bijvoorbeeld bij grotere gezinnen.  Elektrische boilers verbruiken het meest energie, zonneboilers zijn het zuinigst.
De klassieke boiler op aardgas of elektriciteit:
De klassieke boilers zijn voorraadtoestellen die op aardgas of elektriciteit werken.  Hoe groter de boiler, hoe meer warm water er op hetzelfde ogenblik beschikbaar is.  Maar een te grote boiler is ook een verspilling van energie, elke dag opnieuw.  Zeker een elektrische boiler valt in gebruik duur uit, vooral als hij op het dagtarief werk.

Voordelen:

  1. Boilers kunnen zonder tapdrempel, snel warm water leveren met een constante temperatuur.
  2. Grote voorraadtoestellen kunnen tegelijk de douche, het bad en de keukenkraan bedienen.
  3. Elektrische boilers kunnen geplaatst worden in woningen zonder gasaansluiting.
  4. Elektrische boilers hebben geen luchtaanvoer en rookgasafvoer nodig.

Nadelen:

  • Boilers zijn in het algemeen minder zuinig dan geisers: een watervoorraad constant op temperatuur houden kost meer energie.
  • Als het vat leeg is, duurt het even voor er weer voldoende water is.