Wat is de ideale periode om tuinmeubelen te schilderen

Verschenen op 10/11/2015 in de rubriek Tuin -> Tuinaanleg

Bij het schilderen van tuinmeubelen (of ander buitenwerk) is het in eerste instantie belangrijk dat de temperatuur gerespecteerd wordt. Gelukkig ligt de aanbevolen temperatuur ergens tussen de 10 en 25 graden celcius, waardoor dit schilderklusje eigenlijk gedurende de meeste tijd tussen maart en oktober kan plaatsvinden.

Wat is de ideale periode om tuinmeubelen te schilderen - buitenschilderwerk
Enerzijds zijn deze temperaturen wel handig voor wie de tuinmeubelen wilt schilderen, want bij te koude of te hete dagen is het niet gezellig om de tuinmeubelen te schilderen.

Waarom tuinmeubelen schilderen?

Om ze langer in topconditie te houden is het aangewezen een grondig (jaarlijks) onderhoud van de tuinmeubelen te doen.
Wanneer ze behandeld of geschilderd worden bij te koude temperaturen zal de laag te traag drogen, bij te warme temperaturen droogt het te snel en wordt de beits of verf te slap en krijg je strepen.

Over het algemeen geldt de ideale temperatuur op 23 graden celcius. Een halvering van de temperatuur betekent een verdubbeling van de droogtijd.

Echter sinds enkele jaren bestaan er wel speciale verven of producten waarmee buitenschilderwerk ook kan gebeuren tijdens de wintermaanden. Deze zijn bestand tegen lage temperaturen en hoge luchtvochtigheid waardoor de verf toch nog goed kan drogen en dekken waardoor uw tuinmeubelen alsnog te schilderen zijn gedurende de winter.

Luchtvochtigheid en schilderen van tuinmeubelen

De luchtvochtigheid (of directe vochtigheid) moet ook in de gaten gehouden worden. In de vroege ochtend is de lucht vaak te vochtig (denk maar aan dauwvorming op een auto die buiten is blijven staan), maar ook 's avonds wordt het vaak te vochtig, waardoor deze momenten beter niet gebruikt worden om tuinmeubelen te schilderen (of ander buitenschilderwerk in het algemeen).

Wanneer er dus wordt gekozen om tuinmeubelen te schilderen of te beitsen is het aangeraden om een normale temperatuur rond de 20 graden celcius, ergens overdag en liefst een half tot volledig bewolkte dag zonder regen. Op die manier zullen de tuinmeubelen het best te schilderen zijn.