Onderhouden van een waterbed

Verschenen op 05/02/2014 in de rubriek ->

Dat hoeft niet direct waar te zijn. Wanneer het waterbed goed onderhouden wordt is het helemaal geen lastig of tijdrovend karwij.

Voordelen van een waterbed
Het grote voordeel van een waterbed is dat het de ideale ondersteuning geeft voor het lichaam. De vorm van het lichaam wordt volledig overgenomen door de matras, in tegenstelling tot een gewone matras krijg je hier geen aparte drukpunten.
Het grote nadeel van drukpunten (zoals bij traditionele matrassen) is dat het de bloedcirculatie op die punten niet optimaal laat doorlopen. Daardoor beginnen vele mensen te draaien en te keren in hun slaap. Dit probleem wordt vaak verholpen wanneer men overschakelt naar een waterbed.
Vaak zijn ochtendproblemen zoals stijfheid of stramme spieren ook minder tot zelfs helemaal verholpen door de watermatras.
Een ander groot voordeel van een waterbed is dat zwangere vrouwen tot hun laatste dagen ook rustig kunnen slapen op zo’n watermatras. Dit is vaak niet het geval op een matras met veren.

Nadelen van een waterbed
Jammer genoeg zijn er ook nadelen. Een watermatras bevat een grote hoeveelheid water, waardoor het gewicht van de matras ook erg groot wordt.
Er zijn waterbedden met een enkele of een dubbele matras, maar je zal altijd een lichte deining voelen wanneer aan de andere kant van de matras iemand in bed kruipt of zich draait. Hoe zwaarder de andere persoon is, hoe beter die deining zal doorkomen.
Een waterbed verbruikt ook energie. Zo zal je jaarlijks moeten rekenen dat een enkele bed tussen de 100 en 150 euro kost. Een tweepersoons waterbed kost ongeveer het dubbele.
Verder moet je opletten met scherpe voorwerpen. (Poes en hond laat je best niet op het bed slapen)

Waterbed onderhoud

Dat er af en toe een product moet toegevoegd worden aan het water is nogal logisch. Kraantjeswater is nu eenmaal niet steriel, en om algenvorming te voorkomen moet het water fris gehouden worden. Daarom is het wenselijk om twee maal per jaar een flesje conditioner toe te voegen. Hierdoor is het niet nodig om de watermatras helemaal leeg te laten en opnieuw te vullen.
Een goede verluchting van de matras is belangrijk (net zoals een traditionele matras). Daarnaast kan je best alle 2 tot 4 maanden het waterbed reinigen met een speciale cleaner reinigen. Omdat de matras gemaakt is uit vinyl zal ze geen transpiratievocht kunnen opnemen. Vandaar dat er een vochtregulerend onderdeken gebruikt wordt. Dit moet goed kunnen verluchten.

Het reinigen van een waterbed gebeurd met een vinylcleaner (ook wel vinylreiniger genoemd). Het zorgt ervoor dat de watermatras vrij van transpiratievocht blijft. Transpiratie bevat veel zout, na verloop van tijd zou dit zijn sporen nalaten op de matras zelf, waardoor de levensduur verkort wordt. Op een gewone matras zitten die sporen ook, alleen zijn die veel minder te zien dan op de vinyl van een waterbed.