Waterverzachter of ontkalker gebruiken

Verschenen op 13/08/2015 in de rubriek ->

Er is een reëel risico op verstopping en defecten. Wanneer er veel kalk aanwezig is spreekt men van hard water, is er geen kalk aanwezig (zoals bij regenwater) spreekt men van zacht water. De eenheidsaanduiding van kalk in water wordt weergegeven in graden F. Alles lager dan 15 is zacht water, daarboven is het hard water.
Ben jij aangesloten in een streek waar veel hard water voorkomt? Dan is het interessant om te kijken naar oplossing om het water te verzachten of te ontkalken.

Techniek van waterverzachters:

Waterverzachter of ontkalker gebruiken om kalk uit het water te halen
De techniek van een waterverzachter bestaat erin om het harde water door een reservoir met harsen te stuwen. Via een ionenuitwisseling neemt de hars de kalk op, wat overblijft is zacht water (water zonder kalk). Eenmaal de hars is verzadigd zal dit geen effect meer hebben, dus moeten de harsbolletjes geregenereerd worden. Daarvoor bestaat er speciaal onthardingszout.

Mogelijkheid twee: gebruik van elektromagnetische waterverzachters

Hard water via elektromagnetische velden “bestralen” zorgt ervoor dat de kalk niet meer wordt afgezet in de leidingen. Het blijft er echter wel nog aanwezig in tegenstelling tot gewone waterverzachters met kunstharsen. Het voordeel van een elektromagnetische waterverzachter is de continuïteit van het systeem, dit behoeft geen bijvulling van onthardingszouten of andere regeneratieven.  Let wel, aangezien de kalk aanwezig blijft (in amorfe toestand) wordt er wel nog een kalklaag afgezet aan kranen, douchen, … Deze aanslag kan echter veel eenvoudiger verwijderd worden dan de echte kalkafzetting.
Dit systeem kan ook aangevuld worden met waterverzachters met permanente magneten. Het systeem is hetzelfde als bij een elektromagnetische waterontharder. Bijkomend voordeel is dat bestaande kalkaanslag in leidingen na verloop van tijd ook zullen weggewerkt worden.