Werking van een pelletkachel

Verschenen op 11/12/2014 in de rubriek Interieur -> Kachels

Pelletkachels zijn relatief nieuw en kunnen een alternatief zijn tegen de hoge energiekosten.
De pelletkachel is niet meer zo’n ouderwets type kachel van vroeger maar zijn tegenwoordig een moderne vormen gegoten. Het is een uniek stuk in uw woonkamer dat mag gezien worden. Pelletkachels zijn hip en trendy.

Werking van een pelletkachel - verbranding van pellets
Door een pelletkachel te gebruiken kunt u de energiekosten ook verminderen. Aangezien een pelletkachel meer warmte geeft, kan de centrale verwarming lager gezet worden.
Het voordeel van een pelletkachel is dat hij een gezelligheid met zich meebrengt door het flakkerende vuur.
Pelletkachels kunnen gemakkelijk een rendement halen van 85%. Een ander voordeel van pelletkachels is dat ze programmeerbaar zijn (pelletkachels zijn te programmeren in tijd en temperatuur) en bovendien gaan ze nog eens zuinig om met hun brandstof.

De pelletkachel is een eigenlijk een kleine biomassaketel en de brandstof zijn houtpellets. Deze pellets zijn niets anders dan kleine samengeperste korreltjes. 1 kilo van die pellets is te vergelijken met 1,8m³ gas.

Een pelletkachel heeft een voorraad pellets die systematisch worden aangereikt aan de brander. In het systeem zitten twee ventilators, de eerst zorgt voor de goede verbranding van die pellets, en een tweede zorgt ervoor dat de warme lucht ook in de woonkamer wordt verspreid.

Een pelletkachel is eigenlijk ook te vergelijken met een kleine computer. Er zit een chip in die alles gaat berekenen en regelen (de snelheid van toevoer van de pellets, de verbranding, de aansturing van de ventilators en ook de regeling van de thermostaat indien aanwezig).
Pelletkachels hebben ook een automatische ontsteking, zodat u ook zelf geen vuur moet aanmaken.
Bijvullen van pellets bij een pelletkachel is eenvoudig via de bovenkant door het luikje. De meeste kachels kunnen, eenmaal ze gevuld zijn, 1 dag tot zelfs 1 week verder met hun voorraad.