Zelf papieren briketten maken van oud papier

Verschenen op 02/08/2015 in de rubriek Interieur -> Kachels


Maar er bestaat nog een ander alternatief: papieren briketten. Deze papieren briketten zijn bovendien eenvoudig zelf te maken. Hieronder een korte omschrijving hoe je zelf briketten kan maken:

Brikketten maken met oud krantenpapier: papieren briketten maken
Wekelijks krijgen we een stortvloed aan papier in de brievenbus. Na enkele weken puilt de doos met oud papier uit en moet het noodgedwongen op straat gezet worden tot de mensen van de recyclage het komen ophalen. Maar nu bestaat er een papieren brikettenmaker die oud papier kan persen tot briketten. Op deze manier wordt het oude papier gerecycleerd en krijg je zelfgemaakte en gratis brandstof voor in de koude wintermaanden.

Papieren brikettenmaker: zelf briketten maken van oud papier
Het eenvoudigst lukt het om zelf papieren briketten te maken met snel wateropnemende papieren zoals krantenpapier, telefoongidsen of andere niet glanzende uitgaves.
Verscheur het krantenpapier en laat het een poosje weken in een grote emmer of ton tot het papier door en doorweekt is. (met kranten is dat al na enkele minuten het geval). Daarna kan de papierpulp gemixt worden met de hand. Een ander hulpmiddeltje is om de cementmixer eventjes in de ton zijn werk te laten doen. Het resultaat is een fijne papiersmurrie.
Neem een hoop papierpulp en leg die in de papieren brikettenmaker. Door middel van de beweegbare handvaten wordt de pers naar beneden geduwd waardoor het overtollige water langs boven en onder uit de papierpulp wordt geperst.  Het resultaat hiervan is een blok vochtige en opgestampte papierpulp.

Laat deze blok enkele weken goed uitdrogen in de zon of op een droge plaats, daarna is de papieren briket klaar voor gebruik. 1 zelfgemaakte briket brandt 1 tot 2 uur, en dat zonder uitstoot van enige giftige dampen of gassen. Ook met de asproductie valt het reuze mee.

Bovendien is de papieren brikettenmaker gemaakt van stevig metaal die is gepoedercoat. Op deze manier is de levensduur gegarandeerd.

Benieuwd hoe zo'n brikettenmaker uw oud papier kan recycleren?
Maak dan snel gebruik van de TIJDELIJKE ACTIE voor lezers van Lekkerklussen.
Bestel hier uw papieren briketten maker.